Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

«ЧАС ОБРАВ НАС…»У МУЗЕЇ ПОКРОВА ГОВОРИЛИ ПРО АФГАНСЬКУ ВІЙНУ

«ЧАС ОБРАВ НАС…»У МУЗЕЇ ПОКРОВА ГОВОРИЛИ ПРО АФГАНСЬКУ ВІЙНУ
15 Лют 2022 15:00 | Новини Покрова
У міському народному історико-краєзнавчому музеї ім.М.Занудька пройшла зустріч, присвячена Дню вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав та 33-й річниці виведення радянських військ з Афганістану.
Афганська війна, яку називають «чужою», неоголошеною, для Покрова стала сторінкою героїчної, та, водночас, трагічної історії. Про неї розповідають експонати поснійнодіючої експозиції, зібрані ветеранами, воїнами-інтернаціоналістами, бо роки Афгану стали випробуванням для багатьох сімей. У центрі експозиції фото наших земляків, хто так і не повернувся додому: Павла Жукова, Володимира Отінова, Григорія Мамедова, Андрія Макаричева, Віктора Попова, Сергія Мельника, Віталія Губи, Сергія Клокова, Віктора Ніконорова.
Саме тут, біля портретів хлопців, розпочинала свою розповідь директор музею Тетяна Подольчак, про далеку країну, Афганістан і про війну, котра торкнулася сотень українських юнаків, залишилася назавжди у їхніх болючих спогадах. Згадувала Сергія Костецького, Почесного громадянина Покрова, одного з ініціаторів експозиції, чиї фото поклали початок музейним фондам, присвяченим воїнам-інтернаціоналістам. Хвилиною мовчання згадали всіх, кого вже не має з нами.
Вдивлялися у пожовклі світлини ветерани Афганської війни, Валерій Курочка, Олександр Грінер, викладачі й учні Дитячої музичної школи. На зустрічі вони говорили не лише про біль тієї війни, насамперед, про те, що допомагало солдатам вижити, вистояти, не втратити віри й надії. Це листи з дому і плече товариша, воїнське братерство, якому присвячено пісні й вірші. Саме на цьому наголошував голова міської організації ветеранів Афганістану Олександр Грінер, розповідаючи про службу на чужині, про традиції іншої країни, про небезпеку, яка чатувала на них, 19-річних хлопців, щохвилини, і про день, коли вони повернулися живими додому.
Ці спогади стали рядками пісень, які він виконав, немов ілюструючи кадри кінохроніки та фото. До 33-ої річниці музей презентував виставку світлин, зроблених воїнами-інтернаціоналістами в Афганістані.
На кожному знімку зовсім юні солдати, на долю яких випала страшна війна. Звертаючись до присутніх на зустрічі старшокласників Олександр Грінер наголошував на цьому, зазначаючи: «Нехай у вашому житті буде тільки мир!»
З повагою до учасників бойових дій на території інших держав, виконували твори вихованці Дитячої музичної школи, викладача Ігоря Коваленка, гітаристи – Денис Бєляйкін, Микола Кушерець, Ілля Шульга, Тимур Колеснік. Та учень Олени Кузнєцової, баяніст Олег Бойко.
– Сьогоднішню зустріч можна назвати музичною зустріччю побратимів, – наголошувала Тетяна Подольчак, – хочеться, щоб поезії, пісні, розповіді, спогади, вистраждані в Афганістані, пройшли крізь юні серця і ви зрозуміли, що найстрашніше у світі – це війна. Вона нехтує найбільшою цінністю – людським життям. І ми повинні пам’ятати про тих, хто її пережив, хто не дожив…
Прес-служба міського голови.

Оставить комментарий

avatar
250