Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

У МУЗЕЇ ПОКРОВА НОВІ ЕКСПОНАТИ

У МУЗЕЇ ПОКРОВА НОВІ ЕКСПОНАТИ
30 Бер 2021 12:11 | Новини Покрова

Вироби з унікальним петриківським розписом прикрасили постійнодіючу експозицію, присвячену національному мистецтву.

Неперевершені взірці, розписані знаними художниками Центру народного мистецтва «Петриківка» – Н. Турчин, Я.Захарченко, Т.Шишацькою, тепер зайняли центральне місце виставочного стенду. Сьогодні у музеї крок за кроком збирають експонати, котрі нікого не залишають байдужими, бо показують неперевершену красу старовинного промислу — петриківки. Тут вже є тарелі початку 80-х, розписане сито з сімдесятих, предмети інтер’єру, створені місцевими майстринями і вироби, виконані сонячною дівчинкою, Лізою Халявченко. Прикрасою музейної колекції стали нові експонати, де кожен штрих поєднано у єдину квіткову картину.

– Для нас це справжня подія, – говорить директор музею Тетяна Подольчак, – ми вдячні міському голові Олександру Шаповалу, його команді за підтримку інноваційних проєктів нашого закладу. Ці вироби випромінюють особливе тепло, бо в них душа нашого народу.

Петриківку й справді можна розглядати нескінченно й кожного разу знаходити щось особливе. В цьому секрет споконвічного розпису, нашої нематеріальної культурної спадщини, яка потребує підтримки. Про це говорить директор Центру “Петриківка” Василь Біленко, зазначаючи, наскільки важливо для майстрів розуміння, що їхня творчість затребувана.

– Музей Покрова єдиний з музеїв нашої області та України, який придбав наші вироби для поповнення музейної колекції за останні роки. Це вселяє надію на збереження цього мистецтва для майбутніх поколінь українців, – підкреслює Василь Григорович, дякуючи керівництву Покрова.

Нові експонати вже були презентовані містянам у світлинах, їх зможуть побачити і в експозиції. Тут булава й козацький кухоль, традиційні для петриківки таріль, ваза та сова. Кожен виріб зачаровує унікальним почерком майстра із закодованим посланням — щастя, добра й добробуту.

Прес-служба міського голови.

Оставить комментарий

avatar
250