Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

ПАМ’ЯТЬ ЖИВЕ. СТАРОСТИНСЬКИЙ ОКРУГ ПОКРОВА ЗУСТРІВ 77 РІЧНИЦЮ ВИЗВОЛЕННЯ

ПАМ’ЯТЬ ЖИВЕ. СТАРОСТИНСЬКИЙ ОКРУГ ПОКРОВА ЗУСТРІВ 77 РІЧНИЦЮ ВИЗВОЛЕННЯ
2 Лют 2021 15:03 | Новини Покрова

Сьогодні, 2 лютого, селище Шолохове – старостинський округ Покрова, відзначають 77 річницю звільнення від фашистських загарбників. Ця сторінка історії вписана скорботними рядками про десятки полеглих та героїчною розповіддю про людей, які наближали день визволення. Цього дня свіжі квіти лягли до монументів. З дотриманням вимог карантину, мешканці старостинського округу, представники влади, підприємств та організацій вшанували пам’ять визволителів, партизан і підпільників, мирних жителів, котрі полягли, визволяючи наш край. Згадали лютий 44-го та страшні дні окупації.
Нацисти увійшли до Шолохового 17 серпня 41-го, встановивши свій жорсткий режим. Але звірства ворога не в силах були зломити силу народного духу. Мешканці села допомагали партизанам та підпільникам, наближаючи спільну перемогу. Так, Ф.Кліценко виводив з ладу військову техніку, лікар Ф.Палієнко видавав молоді фіктивні довідки, рятуючи від неволі, родини Марченко та Тютюник переховували військовополонених. Світлий день визволення настав 2 лютого 44-го, коли у ході кровопролитних боїв Нікопольсько-Криворізької операції солдати 4 гвардійського стрілецького корпусу форсували Базавлук та звільнили Шолохове, Миронівку, Базавлук.
Жителі селищ знають, які випробування пережили їхні діди й прадіди.
270 шолохівців за проявлені мужність та відвагу нагороджені орденами й медалями. У жорстоких боях за звільнення селища загинуло понад 120 воїнів. Історична пам’ять продовжує жити в серцях поколінь …

Прес-служба міського голови.

Оставить комментарий

avatar
250