Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

У ПОКРОВІ РОЗВИВАЄТЬСЯ “СПАС-БУРЕВІЙ”

У ПОКРОВІ РОЗВИВАЄТЬСЯ “СПАС-БУРЕВІЙ”
13 Лис 2020 08:35 | Новини Покрова

Покров є містом, де молодь має можливості для повноцінних занять спортом у різноманітних секціях та осередках. Нещодавно їх кількість поповнилася новим соціальним спортивно-патріотичним проектом “Спас-Буревій”.
Його ініціатором став ветеран АТО Віталій Берденко, якого давно цікавила ідея прадавнього національного бойового мистецтва українців. Вона отримала новий поштовх у 2014 році, коли покровчанин побував на одному з козацьких заходів і там побачив представників рукопашу “Спас”. З цього моменту і виникло бажання створити подібний осередок в рідному місті. У часи козацтва бойове мистецтво “Спас” переходило від діда до онука як дорогоцінний скарб. З 2017 року його включено до категорії національних видів спорту.
За словами Віталія, він прагнув, аби й у Покрові почали навчати цьому виду національного єдиноборства. Шлях до відкриття осередку тривав не один рік. Віталій Берденко неодноразово їздив на семінари, спілкувався з однодумцями, аби перейняти їх досвід.
Велику роль у появі “Спасу-Буревію” саме у Покрові, за словами Віталія, відіграв міський голова Олександр Шаповал, який підтримував на усіх етапах створення і сьогодні залишається поряд з командою.
Разом з родиною Берденків втілити у життя ініціативу допомагав голова міської організації ветеранів АТО Віталій Солянко. Як результат, 7 вересня відбулося перше офіційне тренування осередку “Спас-Буревій” у Покрові.
Віталій Берденко наголошує, що з самого початку ідея полягала в тому, що діяльність осередку матиме соціальний характер і заняття для дітей будуть безкоштовні.
“Перш за все, я виходив з того, що дітям необхідно дати можливість для занять спорту, а не ставити роботу осередку на комерційну складову. Дітлахи не платять за тренування, потрібно лише їхнє бажання для занять. У нас не має якихось обмежень, кожна дитина може прийти сюди та спробувати себе у “Спасі”, — говорить він.
Його головна мета, аби у нашому місті виховувалися здорові та спортивно-розвинуті діти. Адже заняття спортом є дуже важливими для формування людини як особистості. Не буде перебільшенням сказати, що сьогодні в Україні мало де можна зустріти секцію, де заняття проводяться абсолютно безкоштовно. І це робить осередок “Спас-Буревію” у Покрові дійсно особливим.
Віталій Берденко має чималий досвід занять спортом, зокрема боротьбою і боксом. Але зараз він реалізовує себе саме як тренер. Зазначає, що багато для його становлення у цьому напрямку зробив і продовжує робити віце-президент всеукраїнської федерації “Спасу” Геннадій Поляков. Додамо, що “Спас” в Україні активно і динамічно розвивається. Зареєстровані офіційні федерації, функціонує літній дитячий табір на острові Хортиця. Регулярно проводяться турніри та змагання, які враховують вік та рівень учасників. Наприклад, для найменших дітлахів є такі дисципліни як боротьба “Котигорошок”, або боротьба “Навхрест”.
“Спас” є повноцінною системою, яка охоплює як спортивний, так і військово-прикладний напрямки. З технічної точки зору спортивний “Спас” поєднує у собі удари руками та ногами, кидки і техніки боротьби. Все це робить його ефективною системою самозахисту, яка нагадує популярні змішані бойові єдиноборства.
Крім фізичного розвитку увага тут приділяється й патріотичному вихованню. Офіційною формою для занять “спасівців” є шаровари, на заняттях їм розповідають про любов до своєї Батьківщини та готовність стати на її захист. Зал оформлено за національною тематикою, головна увага приділена сучасним захисникам України. Віталій прагне влітку виїжджати зі своїми підопічними на різноманітні козацькі заходи, аби діти мали змогу відчути їх особливу атмосферу.
Символічно, що перше тренування “спасівців” відбулося у День військової розвідки України. Охочих займатися поступово стає більше. Якщо на першому тренування було двоє дітей, то сьогодні їх кількість доходить до двох десятків.
Детальну інформацію про них можна дізнатися на офіційній сторінці “Спас-Буревій Покров” https://www.facebook.com/groups/656347388507449/?ref=search
Віталій Берденко закликає батьків обов’язково приводити своїх дітей у спортивні секції, не важливо якого напрямку. Головне, щоб молоді покровчани з дитинства звикали до спорту. Так, його старший син займається волейболом, а молодший “Спасом”. Ветеран АТО підкреслює, що дуже важливо, аби дорослі давали дітям гарний приклад й самі приділяли увагу своєму фізичному розвитку.

Прес-служба міського голови

Оставить комментарий

avatar
250