Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

У ПОКРОВІ НАВЧАЮТЬ ПРАВИЛЬНОМУ І КОРИСНОМУ ХАРЧУВАННЮ

У ПОКРОВІ НАВЧАЮТЬ ПРАВИЛЬНОМУ І КОРИСНОМУ ХАРЧУВАННЮ
12 Лис 2020 10:05 | Новини Покрова

Крім звичайних дисциплін у сучасній школі діти багато дізнаються і про культуру раціонального харчування.
Сформувати у дітей початкових класів інтерес до здорової їжі, навчити правильно харчуватися і застосовувати ці знання у повсякденному житті покликаний курс «Абетка харчування», який викладається у багатьох школах міста. На спеціальних уроках вчителі в ігровій формі навчають малечу, що краще їсти, аби рости здоровим.
Четвертий рік цей курс викладається у СЗШ №9, – розповідає директор школи Ольга Матвеєва.
Програму схвалено Міністерством освіти і науки України, а її авторський колектив об’єднав понад півсотні провідних фахівців в області основ здоров’я, психологів, лікарів – гастроентерологів. Вони розробили спеціальний навчально-методичний комплект, які вчителі та учні отримують безкоштовно. Діти із задоволенням гортають яскраві робочі зошити, де знайомляться із кумедними Смачнулею і Питайликом. Важливу інформацію отримують в ігровій формі, розв’язують ребуси, кросворди, загадки.
Великий позитив у тому, що у дітей з раннього віку формуються навички здорового харчування. Вони дізнаються про важливість режиму харчування, правильний раціон, користь і шкоду різних продуктів, як їх краще зберігати та готувати, аби вони були корисними. Важливо, що до цієї діяльності залучаються і батьки, – зазначає Ольга Олександрівна.
Нещодавно з нагоди Міжнародного дня Шеф-кухаря у СЗШ №9 учні других, третіх та четвертих класів взяли участь у майстер-класі від досвідченого бренд-шефа в рамках освітнього фестивалю «Арсенал ідей». Корисні поживні страви із сезонних овочів та фруктів діти готували вдома разом зі своїми батьками. Фото своїх кулінарних шедеврів вони розмістили на сторінках Facebook з хештегом #абеткахарчування, #nestleздоровідіти та автоматично стали учасниками розіграшу подарунків.
Цей курс став однією зі складових такого важливого питання, як харчування дітей освітніх закладів міста.
Сьогодні гарячим харчуванням охоплені усі шкільні та дошкільні заклади. І хоча у 2015 році із законодавства було вилучено норму про безоплатне харчування дітей у школах, у місті прийняли рішення про збереження безкоштовного гарячого харчування для дітей 1-4 класів, незалежно від соціальної категорії, за рахунок місцевого бюджету.
У закладах дошкільної та загальної середньої освіти Покрова безкоштовним харчуванням стовідсотково охоплено дітей пільгових категорій, в тому числі дітей, батьки яких загинули та перебувають у зоні АТО.
Важливим є і те, що у вартість харчування, що оплачується батьками, не входять витрати на енергоносії, оплату праці працівників їдалень, а лише цінові показники продуктів. За розумну вартість діти отримують збалансоване, повноцінне харчування.
Значно зросли вимоги до якості та різноманітності меню.
У 2016 року урізноманітнено раціон дітей освітніх закладів, приведено у відповідність норми харчування, враховуючи затверджені Кабінетом міністрів нормативи калорійності їжі. Сьогодні діти отримають повноцінний, збалансований денний раціон з м’ясними та молочними продуктами.
Важливу, якщо не головну роль в організації харчування відіграє рівень забезпечення закладів продуктами. Питання прозорості закупівель продуктів харчування наявність сертифікатів якості, свіжість – питання, які перебувають на особливому контролі.
Постачання продуктів у заклади освіти є централізованим, однаковими і принципи набору меню.
Увага суворому дотриманні санітарно-гігієнічних норм, технологічних вимогах до приготування їжі та зберігання харчових продуктів.

Прес-служба міського голови.

Оставить комментарий

avatar
250