Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

ПОКРОВ ВШАНУВАВ ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЇВ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ, ПАРТИЗАН ТА ПІДПІЛЬНИКІВ

ПОКРОВ ВШАНУВАВ ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЇВ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ, ПАРТИЗАН ТА ПІДПІЛЬНИКІВ
23 Вер 2020 08:05 | Новини Покрова

Сьогодні покровчани ішли до меморіалів, згадуючи земляків, які у роки окупації стали до партизанських лав, захищаючи свою землю від ворога. Червоні осінні квіти замайоріли біля пам’ятного знаку селища Рудник, меморіалу Шолохового, де вибито імена учасників підпільного руху.
У далекому 1941 році територія нашого краю й міста стала плацдармом народної війни. У Дніпровських плавнях діяли загони, найкрупніші дислокувалися у Нікополі, Покровському, Старому Куті, Апостоловому і на руднику ім. Орджонікідзе, де групи патріотів чинили диверсії проти нової влади. За даними дослідників, восени 1941-го в них налічувалося близько тисячі бійців. Окремі угрупування народних месників заявляли про себе чи не в кожному населенному пункті. Осінь 43-го можна вважати датою народження славнозвісного загону, на чолі з Макаром Лукичем Ткачовим. Підпільники наближали перемогу, чинили диверсії на залізницях, марганцевих копальнях, карали зрадників, звільняли військовополонених, рятували молодь від страшної долі остарбайтера. Відволікали німців в час наближення наших військ до Дніпропетровщини. Ціною власної крові виборювали мир, а її було пролито немало безкрайніми Дніпровськими кручами. Сиві плавні стали місцем не лише історичної народної баталії, а й страшної розправи.
У грудні 43-го, за декілька місяців до приходу наших військ, легендарний загін налічував усього 150 бійців, вцілілих у каральних операціях, набігах калмицького кавалерійського корпусу. Гестаповські катівні так і не звільнили десятки патріотів, деяким з яких не було і сімнадцяти. Назавжди забрали жителів селищ, ув’язнених за підозрою у допомозі партизанам. Вціліти, дочекатися регулярних частин, вдалося одиницям. Вириваючись з оточення, народні месники поповнювали лави діючої армії, звільняючи свій край та ідучи далі дорогами війни. Нікопольсько-Криворізька наступальна операція поставила крапку у трирічній самовідданій боротьбі солдат однієї з перших партизанських баз на півдні України.
Сьогодні цю трагічну сторінку згадували у закладах культури й освіти, міському народному історико-краєзнавчому музеї, де діє експозиція, присвячена народній визвольній боротьбі.

Прес-служба міського голови.

Оставить комментарий

avatar
250