Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Власники паїв на Дніпропетровщині недоотримують за їх оренду чималі суми

Джерело: Дніпроград

Власники паїв на Дніпропетровщині недоотримують за їх оренду чималі суми
9 Сер 2019 08:56 | Обласні новини

Власники паїв на Дніпропетровщині недоотримують за їх оренду близько 13-18 тис грн на рік. Такого висновку дійшли аналітику проекту DataVox у VoxUkraine за підсумками аналізу понад п’яти тисяч оголошень на платформі OLX про продаж земельних паїв за останні три роки.

Нормативна грошова оцінка сільськогосподарської землі у більшості випадків менша, ніж ціна її продажу на OLX. Отже, власники паїв наразі недоотримують доходи від оренди своїх ділянок, оскільки вона залежить від нормативної грошової оцінки.

Наразі найпоширенішим законним способом передачі землі іншій особі є оренда. Орендні договори укладено на понад половину земель приватної власності і значну частину державної. Однак, землю під мораторієм (2/3 якої є паї) можна продати. Для цього її власники вдаються до тіньових схем.

З’ясувалось, що найдешевше земля коштує на сході та півночі, а найдорожче у центрі та на заході. На Дніпропетровщині гектар землі коштує в середньому близько 32 000 грн.

Найбільше за гектар просять на Львівщині — 53 824 грн, Київщині — 52 261 грн та Вінниччині — 51 377 грн. Найменше — на Донеччині — 22 539 грн, Чернігівщині — 26 079 грн та Луганщині — 26 126 грн.

Середня ціна на землю в Україні за три з половиною роки становить 37 393 грн/га. При цьому за останні три роки вона впала на чверть.

Оставить комментарий

avatar
250