Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

ПАМ’ЯТАТИ…У ПОКРОВІ ВШАНОВУЮТЬ ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

ПАМ’ЯТАТИ…У ПОКРОВІ ВШАНОВУЮТЬ ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ
27 Січ 2022 15:17 | Новини Покрова
Дата, яку не забути, день, що залишається страшним нагадуванням і пересторогою. Сьогодні світ вшановує пам’ять жертв Голокосту. Саме 27 січня 1945 року солдати 1-го українського фронту звільнили в’язнів найбільшого нацистського табору Аушвіц-Біркенау в Освенцимі.
Цей День проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни.
До 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйони на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні. З 70 єврейських центрів довоєнної України, доля яких невідома, 43 були знищені ще в 1941 році, а решта – до середини 1942 року. Біль Голокосту не стихає…Територією України розсипано сотні братських могил – місця масового розстрілу мирного населення. Сучасна територія Покрова теж пережила жах Голокосту. Сотні людей було вбито, мешканців населених пунктів Нікопольщини – гірницьких робітничих поселень. У Другу Світову на Дніпропетровщині було знищено 50 тисяч євреїв, з них 8 тисяч проживали на Нікопольщині.
Одразу після окупації України нацисти розгорнули широку мережу гетто, а згодом почали масово розстрілювати єврейське населення. Одними з найбільших і найвідоміших були розстріли у Бабиному Яру в Києві, але знищення євреїв України було систематичними і повсюдними. У 1933 – 1945 роках було створено понад 14 тисяч концентраційних таборів в Німеччині та в окупованій Європі. Тільки з нашого міста до Німеччини було відправлено1815 чоловік. Наші земляки пройшли через фабрики смерті, все життя несли у собі біль пережитого. Їхні спогади зберігаються у міському народному історико-краєзнавчому музеї ім.М.Занудька, де сьогодні містянам представлено експозицію пам’яті жертв Голокосту.
Даті, котру не маємо права забувати, присвячені заходи у закладах культури та освіти.
Прес-служба міського голови.

Оставить комментарий

avatar
250