Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

ПАМ’ЯТАТИ…У ПОКРОВІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

ПАМ’ЯТАТИ…У ПОКРОВІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ
27 Січ 2021 13:45 | Новини Покрова

Щорічно 27 січня світ вшановує пам’ять жертв Голокосту. Цього дня у 1945 році радянські солдати 1-го українського фронту звільнили в’язнів найбільшого нацистського табору Аушвіц-Біркенау в Освенцимі.
Цей День проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни.
Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйони на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні. З 70 єврейських центрів довоєнної України, доля яких невідома, 43 були знищені ще в 1941 році, а решта – до середини 1942 року.
Планове знищення проваджувалося і на Дніпропетровщині. Сучасна територія Покрова теж пережила жах Голокосту. Сотні людей було вбито, мешканців населених пунктів Нікопольщини – гірницьких робітничих поселень. Одразу після окупації України нацисти розгорнули широку мережу гетто, а згодом почали масово розстрілювати єврейське населення. Одними з найбільших і найвідоміших були розстріли у Бабиному Яру в Києві, але знищення євреїв України було систематичними і повсюдними. У 1933 – 1945 роках нацистами було створено приблизно 5 тисяч концентраційних таборів в Німеччині та в окупованій ними Європі. Через фабрики смерті пройшли і наші земляки, котрі все життя несли у собі біль пережитого.
Світова спільнота цього дня не тільки згадує жертв людиноненависницької політики, але й засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля.
Даті, котру не маємо права забувати, були присвячені заходи у закладах культури та освіти, тематичну експозицію у міському народному історико-краєзнавчому музеї ім.М.Занудька.

Прес-служба міського голови.

Оставить комментарий

avatar
250