Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

У Покрові відзначили свято хранителів мудрості

У Покрові відзначили свято хранителів  мудрості
30 Вер 2020 14:09 | Новини Покрова

Щороку працівники книгозбірень відзначають своє професійне свято — Всеукраїнський День бібліотек.
Для бібліотечних працівників Покрова, крім особистого свята, це чергова нагода популяризувати читання та залучити містян до просвітницьких ініціатив.
До Централізованої бібліотечної системи міста входять Центральна міська бібліотека для дорослих, дитяча бібліотека, дві міські бібліотеки-філії та сільські філіали бібліотек у селищах Шолохове, Базавлук та Миронівка. Про те, що вони є не просто зібранням книг, а мультисервісними центрами саморозвитку, цікавих зустрічей та корисного дозвілля, бібліотекарі нагадали роликами, розміщеними в соціальних мережах під хештегом #покров #бібліотека всесвіт у зручному форматі.

– Нині фонд централізованої бібліотечної системи міста налічує понад сто тисяч примірників, а послугами бібліотек користуються тисячі мешканців міста, зазначає начальник відділу культури міськвиконкому Тетяна Сударєва, вітаючи колег зі святом.
А це 17 працівників, які забезпечують роботу Централізованої бібліотечної системи міста Покров. Їхній професіоналізм, ентузіазм, комунікативні навички, вміння працювати у команді та вирішувати проблеми, ініціативність, гнучкість, інноваційність і креативність складають концепцію успіху справи, якою вони займаються.
Через карантинні обмеження більшість святкових заходів та комунікація з читачами перейшла в онлайн-простір, проте охочих долучитися до привітань було вдосталь. Кожен мав можливість приєднатися до святкової акції “Друзі вітають бібліотеку”, де у відеозверненні адресували бібліотекарям та храму книг найкращі слова та побажання.
До свята у дитячій бібліотеці презентували тематичну книжкову викладку для молодших школярів “Бібліознайко”, яка розповідає про письмена, книги, бібліотеки і навіть про Бібліотечного Покровителя.
Також там установили креативну фотозону, яка додала усім причетним настрою та допоможе зберегти приємні спогади про цей день.
Щирі вітання творчої наснаги, натхнення та удачі в усіх починаннях сьогодні приймали і шкільні бібліотекарі.
Прес-служба міського голови.

Бібліотека і громада: дві грані співпраці

У світі, що змінюється, саме бібліотеки забезпечують
нерозривний зв’язок із минулим і майбутнім
окремої особи, громади, нації, цивілізації.

Щороку 30 вересня ми відзначаємо Всеукраїнський день бібліотек. Це визначний день для кожного, хто любить книгу і в епоху рішучого наступу інформаційних технологій не змінив до неї ставлення.
Історія бібліотек нашого міста нерозривно пов’язана з його історією. Росло і змінювалося місто, а разом з ним змінювалися і функції наших книгозбірень. Раніше бібліотека надавала користувачам те, що їм потрібно, а тепер у бібліотеці вони можуть знайти, навіть, те, чого й не очікували, сьогодні тут створюють середовище комфортне, безпечне, відкрите для навчання, змістовного дозвілля і спілкування. Ми створюємо інноваційну модель бібліотеки яка поєднує чотири простори: простір для навчання, простір натхнення, місце зустрічі та простір подій.
До Комунального закладу «Централізована бібліотечна система Покровської міської ради Дніпропетровської області» входять: Центральна міська бібліотека для дорослих, дитяча бібліотека, дві міські бібліотеки-філії та сільські бібліотеки-філії (селища Шолохово, Базавлук і Миронівка). Кожна бібліотека виконує функції територіального центру, а саме: Центральна міська бібліотека – регіональний центр краєзнавства, центр інформаційної культури і дозвіллєвої підтримки молоді, інформаційно-ресурсний центр людей з обмеженими можливостями, творчий майданчик для кожного. Дитяча бібліотека – центр розвитку сімейного читання. Бібліотеки-філії – центри підтримки молодої сім’ї, народно-прикладного мистецтва, етнографії та краєзнавства. Головним пріоритетом у роботі кожної бібліотеки є популяризація книги і читання.

Наші бібліотеки активно беруть участь у Всеукраїнських акціях, конкурсах, дослідженнях, регіональних проектах, кампаніях, працюють за власними проектами і цільовими програмами. Зокрема, цільова комплексна бібліотечна програма «Я читаю книгу» направлена на створення умов для розвитку інтелектуального потенціалу громади. На розвиток літературного краєзнавства спрямована цільова бібліотечна програма «Поетичне слово степового розмаю», і як наслідок роботи – утворення літературного ПенКлубу, випуск поетичних збірок місцевих поетів, створення бази даних «Покров літературний». Проект «Коворкінговий простір у бібліотеці» під гаслом «Живи яскраво! Твори натхненно!», направлений на організацію безкоштовного змістовного дозвілля мешканців міста, популяризацію читання, налагодження комунікаційних зав’язків з громадою міста. Простір обладнано зручними меблями, швидкісним Інтернетом, Wi-Fi, мультимедійним обладнанням, комп’ютерною та копіювально-розмножувальною технікою, електронними книгами, медіатекою, цікавою відпочинковою зоною.
Одним із напрямків діяльності міської бібліотеки є видавнича діяльність. За останні роки бібліотека випустила п’ять збірок поезії місцевих авторів, путівник «Покров туристичний», календар пам’ятних дат «Знаменні події міста Покров», інформаційно-бібліографічні покажчики «Місто Покров: рік 2016, 2017, 2018, 2019».

Особливої уваги заслуговує діяльність міської дитячої бібліотеки.
Бібліотека в яку завжди повертаються і послугами якої користуються майже всі мешканці міста Покров. Немає людини, яка би хоч раз у своєму житті не побувала у дитячій бібліотеці. Простір для дітей тут – казковий, загадковий, неочікувано-привабливий, насичений м’якими іграшками, конструкторами, розвиваючими іграми. В сьогоднішніх умовах карантину, дитяча бібліотека активно впроваджує у віртуальне середовище свої послуги: започатковано цикл голосних читань під назвою «Книга нам несе чудовий, знань нелічений запас», віртуальні книжкові виставки, відео-подорожі, віртуальні фотогалереї читачів, віртуальні конкурси тощо.
До складу централізованої бібліотечної системи міста входить бібліотека-філія №2 (вул. Л.Чайкіної,27). Сьогодні це – простір зустрічі, творчості, надихаючий простір, що дивує, мотивує та розвиває уяву. Це і творча майстерня «Талант-клуб» метою якої є залучення дітей до художньої творчості, мотивація до читання корисної літератури, участь в різних конкурсах, творча самореалізація, виховання у дітей «звички до бібліотеки».
Бібліотека-філія №3 (вул. Шатохіна, 3А), діє як центр підтримки молодої сім’ї. Це середовище для навчання впродовж життя для кожного, хто має в цьому потребу, майданчик для проведення різноманітних заходів для молоді. Змістовне дозвілля родини, розвиток психолого-педагогічної грамотності та культури сімейних відносин.
Створюється нова модель і сільської бібліотеки. Бібліотеки, як соціально-комунікаційного центру з культурним та інформаційним простором місцевої громади. Наші сільські бібліотеки-філії (с. Шолохово, Миронівка, Базавлук) – це бібліотечні хаби («BibliotekaHub»), вільні простори діяльності активних людей, епіцентри соціокультурних подій в громаді. Напрямками роботи сільських бібліотек є: популяризація читання, краєзнавчих досліджень і залучення широких кіл громадськості до збереження історико-культурної спадщини Шолоховського старостинського округу, розвиток етнографічного краєзнавства, відродження народних промислів та ремесел. Сільські бібліотеки сьогодні – центри змістовного дозвілля, духовного спілкування й обміну думками (особливо для пенсіонерів, людей з обмеженими можливостями, безробітних громадян та інших категорій).
Всі бібліотеки централізованої бібліотечної системи — публічні простори, що належать кожному, і будь-хто має право проводити тут стільки часу, скільки вважає за потрібне.

Загалом, бібліотека – це особливий простір, з особливою енергетикою, настроєм, затишком. Тут можна зустріти відомих людей міста, побувати на презентаціях, виступах, побачити виставки творів мистецтва. Люди різного віку приходять сюди не лише за книгою, а й поспілкуватись, взяти участь у масовому заході, тренінгу, майстер-класі, у засіданнях літературного Пен-клубу, відвідати бібліотечний кінозал, змістовно провести своє дозвілля. Люди похилого віку мають можливість відвідати уроки комп’ютерної грамотності, створені безбар’єрні умови для людей з інвалідністю.
Стрімке сьогодення щодня дивує винаходами і вносить корективи у наше життя. Електронна книжка активно входить в повсякденне користування. Віртуальне середовище бібліотеки – це надзвичайно важлива частина її діяльності. Інформаційні технології дуже швидко розвиваються, відповідно, змінюються запити, потреби і очікування користувачів до бібліотек, тому сегмент, який стосується вебу, Інтернету, онлайнових послуг, дуже важливий, і його просто необхідно розвивати. Під час карантину, бібліотеки оперативно зреагували на цей виклик і активно стали розвивати цю складову. До уваги користувачів: вебсайт бібліотеки, електронний каталог книг, електронний корпоративний краєзнавчий каталог «Дніпропетровщина», портал «ДніпроКультура», Web-сайт «Вікіпедія: Вікі любить пам’ятки», цифрова бібліотека. Група у соціальній мережі Facebook, де бібліотекарі впроваджують такі форми роботи, як онлайн-події, флешмоби і челенджі, онлайн-презентації творчості автора, книги, розповіді про видатних особистостей і пам’ятки міста, онлайн-читання творів, вебінари, подкасти, відеоогляди та віртуальні виставки.

Роботу Централізованої бібліотечної системи міста Покров забезпечують 17 працівників. Професіоналізм, ентузіазм, комунікативні навички, вміння працювати у команді та вирішувати проблеми, ініціативність, гнучкість, інноваційність і креативність бібліотекарів складають концепцію успіху справи, якою вони займаються. Ми постійно прагнемо до вдосконалення. Наскільки унікальним є кожен з нас, кожна наша громада – саме такими самобутніми можуть бути наші публічні бібліотеки. Оновлені бібліотечні фонди, реконструкція, модернізація, змістовні акценти, дизайнерські рішення та інші суттєві елементи, що зроблять нашу публічну бібліотеку справжнім центром громади — це наша спільна мрія, спільна творчість, спільна діяльність і спільна відповідальність.
Вся діяльність бібліотек, їх осучаснення і модернізація, були би неможливими без підтримки та взаємодії з місцевою владою, яка допомагає з придбанням комп’ютерної техніки, меблів, мультимедійного обладнання, комплектуванням фонду. Особисто міський голова, Олександр Шаповал, завжди піклується і ніколи не залишає без уваги бібліотечну систему міста.

Особливі слова вдячності хотілося б висловити начальнику відділу культури – Тетяні Миколаївні Сударєвій. Вона завжди тримає руку на пульсі, є генератором багатьох ідей, вислухає і підтримає, порадить і забезпечить.
З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек хочу привітати всіх бібліотечних працівників та користувачів бібліотек зі святом! Хай це свято дарує вам чудовий настрій та теплі слова від всіх, хто вважає бібліотеку джерелом мудрості та знань. Бажаю Вам міцного здоров’я, натхнення, дружнього взаєморозуміння та підтримки, радості, миру, родинного затишку, добра і щастя, нових творчих успіхів і невичерпної наснаги. Хай з Вами завжди буде Віра, Надія, Любов і Мудрість!

Оставить комментарий

avatar
250