Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

З ОНОВЛЕНИМИ ЕКСПОЗИЦІЯМИ — МІСЬКИЙ МУЗЕЙ ПОКРОВА ГОТУЄТЬСЯ ДО НОВОГО СЕЗОНУ

З ОНОВЛЕНИМИ ЕКСПОЗИЦІЯМИ — МІСЬКИЙ МУЗЕЙ ПОКРОВА ГОТУЄТЬСЯ ДО НОВОГО СЕЗОНУ
18 Тра 2020 13:23 | Новини Покрова

Міжнародний День музеїв, який відзначається сьогодні, 18 травня, заклад зустрічає у всеозброєнні — повністю оновленим. Місяці карантину тут провели з користю, втіливши у життя цікаві ідеї. Поки що музей закритий для відвідувачів, але з нетерпінням очікує дня, коли відкриє свої двері. Готовий представити містянам та гостям Покрова результати плідної роботи і нові експонати.

За останні декілька років тут кардинально змінили підходи до діяльності, прагнучи наблизити осередок до покровчан — залучити до спільної краєзнавчої роботи. Музейники використовують онлайн-можливості, створюють інтерактивні зустрічі, беруть участь у парципаторному бюджетуванні, аби зробити заклад цікавим та сучасним. Тільки за минулий рік було проведено майже 300 екскурсій та близько 50 виставок, 71 загальноміський захід. За словами начальника відділу культури Тетяни Сударєвої, сухі цифри не відтворюють тієї роботи, що триває у закладі з охорони історичної спадщини, пошуку нових матеріалів. Він значно розширив свої кордони, а після оновлення представить експонати, які відвідувачі зможуть розкрити по-новому.
Вже перша зала, присвячена скіфському періоду, переконає в цьому.

Містяни вперше побачать унікальні артефакти, серед яких віднайдені Борисом Мозолевським. Легендарному археологу присвячена окрема частина зали, зі світлинами, репродукцією Золотої Пекторалі. Тут з’явилася і фотозона, що відтворює дух тих часів, над якою працювали Тетяна Подольчак, Тетяна Сударєва, Людмила Карандєй, Людмила Бережна, Олена Василець, Тетяна Алілуєнко, Тамара Алілуєнко.
Кожен експонат продовжує розповідь про епоху, яку ми можемо вивчати за предметами побуту, зброєю, прикрасами.

Нові акценти і у залі козацької доби та частині музею, присвяченій історії видобутку марганцевої руди. Зародження гірничої справи постає від періоду перших свідчень інженера Домгера, до сьогодення. Поряд з відомим макетом перших шахт часів Миколи Занудька, технічна література, шахтарські обладунки, знаряддя праці. Головна частина оновленої до 50-річчя комбіната експозиції — люди праці.
-Для мене ці фото — історія. Я приїхав на комбінат у 1962 році, знав цих людей особисто, мав щастя працювати поряд, під їхнім керівництвом. Герої праці, корифеї гірничої справи — вони були прикладом, в першу чергу, високої відданості обраній справі. У цій експозиції представлені усі періоди історії комбінату. Працюючи заступником директора ГЗК з персоналу, разом з колегами видали книгу “Роки та люди”, до якої увійшли ці матеріали. Важливо, що в оновленій залі з’явилася експозиція, присвячена людям, які піднімали гірничу справу. Важливо жити пам’яттю, — говорить Почесний громадянин міста Дмитро Дроботай, який передав музею безцінні матеріали з історії гірничо-збагачувального комбінату.

Доповнює розповідь про перших шахтарів зала побуту, де зібрані особисті речі мешканців робітничих поселень, з яких виріс Покров — нашого регіону. Центральне місце експозиції відведено національній вишивці. Вона представлена рушниками й картинами і звичайно — вишиванками. Музейники зібрали вироби, що зачаровують красою й витонченістю, у яких зберігається історія.

Кожна експозиція збагатилася новими експонатами, зали Другої світової війни, присвячені нашим землякам, воїнам АТО, ліквідаторам аварії на ЧАЕС, афганцям.
Сьогодні у музеї зберігається понад троьох тисяч експонатів. Ми прагнемо, аби кожен був представлений на виставочних стендах. Дякуємо покровчанам, хто співпрацює із закладом, допомагає у нашій роботі. Нам дуже приємно, що про наш осередок знають, його прагнуть відвідати не лише земляки, хто приїздить до рідного міста, а й мешканці з різних куточків України, серед яких краєзнавці та науковці — далекого зарубіжжя, — говорить директор Тетяна Подольчак — Та системна робота, що триває у музеї за підтримки міського голови Олександра Шаповала, його команди, дає свої плоди. Заклад поповнюється новими експонатами, він цікавий людям – ніколи не буває порожнім. День музеїв ми зустрічаємо символічно — оновленими, з втіленими задумками та новими планами. Музей залишається центром культурного життя та історичною скарбницею.


Оставить комментарий

avatar
250