Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Покров відзначив 75 річницю вигнання нацистів з України

Покров відзначив 75 річницю вигнання нацистів з України
28 Жов 2019 17:14 | Новини Покрова

У цей історичний день, сповнений скорботи і пам’яті, покровчани воздавали молитву за загиблими у Другій Світовій, покладаючи квіти до меморіалів. Згідно з розпорядженням міського голови Олександра Шаповала, у місті відбулися заходи, присвячені визначній даті.

680 діб – саме стільки тривала одна з найкривавіших битв за звільнення України. Вона стала вирішальним етапом Другої Світової, забравши мільйони людських життів. За 40 місяців військових дій було задіяно близько 2,3 млн. осіб у чотирьох українських фронтах. Звільнення України почалося в 1943 році. З цього часу протягом року війська здійснили більше десяти успішних наступальних операцій, у ході яких загарбники втрачали свої позиції. Серед них Білгород-Харківська, Донбаська операції, Битва за Дніпро, Дніпрово-Карпатська, Кримська операції і остання, Східно-Карпатська, яка завершилася 28 жовтня 44-го. За даними істориків, звільнення далося Україні дорогою ціною – знищено 714 міст і селищ, понад 28 тисяч сіл, 334 села спалено разом з мешканцями, прямі людські втрати склали 8-10 млн. Україна дала армії понад 7 млн воїнів, 2,5 млн українців отримали бойові нагороди.

Для Покрова ця дата священна, окупація та звільнення міста увійшли в історію Другої Світової героїчною боротьбою та кровопролитною Нікопольсько-Криворізькою операцією. Тільки за наше місто полягло близько двох тисяч солдат, 615 земляків не повернулося з фронту, близько двох тисяч військовополонених закатовано у таборі, що діяв під час окупації на території селища Рудник. Війна залишила відбиток на кожній родині.

28 жовтня покровчани хвилиною мовчання та покладанням квітів вшанували пам’ять полеглих – захисників, членів підпілля, мирних жителів біля меморіалів Перевізьких Хуторів, Олександрівки, Гірницького, Рудника, Шолохового, Миронівки, Базавлука, на Алеї Слави. Про роки, які неможливо стерти з народної пам’яті, розповідали у міському народному історико-краєзнавчому музеї ім.М.Занудька, де постійно поповнюється зала, присвячена Другій Світовій, у закладах освіти й культури. Той страшний період і сьогодні не можуть згадувати наші ветерани, діти війни. У переддень ювілейної дати у територіальному центрі підопічні ділилися своїми спогадами, говорячи про чорну днину, коли на рідну землю прийшов ворог і світлий час перемоги. Уся біль пережитого та радість за дарований мир вилились у піснях та мелодіях війни, які були взяті за основу святкового концерту Школи мистецтв, підготовленого відділом культури спільно з творчими колективами міста. Війна стала страшним випробуванням, її сторінки і сьогодні примушують замислитись над причинами та наслідками, а пам’ять не дозволяє забути про мільйони загиблих та ціну перемоги.

Оставить комментарий

avatar
250