Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Насильство в сім’ї – мовчати не можна

Насильство в  сім’ї –  мовчати не можна
16 Сер 2019 09:55 | Новини Покрова

Створюючи родину, кожний розраховує на підтримку з боку партнера, та трапляється, що саме він стає головною небезпекою. Доки є сили – про це мовчать, вважаючи “сміттям, яке не варто виносити з дому”. Та домашнє насильство насправді — не внутрішньо сімейні справи, а протиправні дії, яким немає виправдання і з якими не можна миритися. Донедавна кривдники відбувалися лише адміністративною відповідальністю, а з набуттям чинності нового Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, з’явилася можливість дієво реагувати на ситуації насильства в сім’ях, аж до притягнення до кримінальної відповідальності.
У Покрові було розроблено план відповідних заходів, налагоджено систему міжвідомчого реагування а проблемні питання виносяться на розгляд координаційної ради з питань сімейної та гендерної політики, попередження насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми, що діє при виконкомі. На базі управління праці та соціального захисту населення у жовтні минулого року створено мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства.
Бригада надає сім’ям комплекс соціальних послуг, за потребою – кризове та екстрене втручання, психологічна підтримка постраждалих, у тому числі дітей, та профілактика вчинення насильства у подальшому. І це буває непросто, бо скорегувати особисті межі у відносинах, які вже склалися, значно складніше, ніж на початку. Саме тому, до складу групи входять профільні фахівці та психолог Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, які знають як коректно вплинути на ситуацію.
За час роботи мобільної бригади від поліції до УП та СЗН надійшло близько дев’яноста повідомлень про вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Майже у всіх випадках постраждалими є жінки. Переважно домашні тирани це чоловіки або співмешканці, часто повнолітні сини та онуки. В управлінні праці зазначають, що звертається незначний відсоток постраждали. Серед причин — нерозуміння того, що саме є насильством та незнання про своє право на отримання допомоги.
Фахівці звертають увагу, якщо раніше домашнім насильством вважалися інциденти у подружжі, то тепер і між колишніми чоловіком та жінкою та у громадянському шлюбі. А до кривдників наразі відносять решту родичів, а також прийомних батьків й осіб, які спільно проживають чи проживали в одній родині. Сам термін “домашнє насильство” трактується як дія або бездіяльність фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства.
Це те, що принижує честь та гідність людини, а для дитини ще й травма, яка негативно впливає на її фізичне, емоційне здоров’я та розвиток, з чим не можна миритися, додають психологи.
Тож не слухайте, “що б’є, значить любить”, “всі через це проходять”, що це страшно і соромно. Так не має бути.
Якщо ви потребуєте допомоги звертайтеся за допомогою.
Поліція:102, мобільна бригада – 42257, 41733.

Оставить комментарий

avatar
250