Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Що робити батькам, чия дитина потрапила у пастку наркотиків (КОРИСНО)

Що робити батькам, чия дитина потрапила у пастку наркотиків (КОРИСНО)
27 Чер 2019 15:40 | Обласні новини

Залишити емоції в стороні та відверто поговорити з дитиною. Це головна порада від лікарів батькам, які підозрюють сина чи доньку в наркозалежності. Про перші кроки в боротьбі з руйнівною звичкою розповів завідуючий відділенням центру реабілітації наркозалежних обласного наркологічного диспансеру Андрій Шаповалов.

 «Якщо запідозрили, що дитина вживає психотропні речовини, не потрібно одразу панікувати та робити з цього трагедію. Часто батьки приймають за наркозалежність особливості підліткового віку і одразу ведуть дитину до нарколога. З одного боку, це правильно. Але головне не те, що роблять батьки, головне – як. У лікаря виявляється, що дитина «чиста». Підліток показує: бачите, я довів вам свою правоту. Одночасно – «дарує» мамі чи батьку відчуття провини і отримує можливість ними маніпулювати», – пояснив Андрій Шаповалов.

 За словами лікаря, найперше, що потрібно зробити батькам, – сісти та спокійно поговорити з дитиною.

«Не сідайте за стіл переговорів «під емоціями». Потрібно зробити так, щоб підліток зрозумів, що похід до нарколога або психолога – обопільний. Це не тому, що цього вимагає мама, а тому що це потрібно самій дитині, – наголосив Андрій Шаповалов. – Скажіть: давай разом подумаємо – як мені заслужити твою довіру, а тобі – мою. Удвох ми з цим не впораємося, нам потрібна третя людина. І тоді прийти до психолога або нарколога, який би тримав цю ситуацію під контролем».

Оставить комментарий

avatar
250