Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Башмачка — містичне городище на Дніпропетровщині (Фото)

Башмачка — містичне городище на Дніпропетровщині (Фото)
14 Сер 2020 11:40 | Обласні новини

Село Башмачка Солонянського району Дніпропет­ровської області — місце особливе. Десь близько 45 км від міста Дніпра — й потрапляєш у перлину українського степу, який обіймає співом птахів, пахучими травами, сповиває казками й легендами далекої минувшини.

Ці землі пам’ятають багато подій, народів, видатних постатей, тож недивно, що місцеві жителі відчувають поруч себе присутність духів пращурів і кажуть, що, якщо прикласти вухо до землі на старовинному городищі, яке вивищується над селом, — можна почути численні голоси людей. От і ми вирішили відвідати зазначені місцини, помилуватися їхніми краєвидами та відчути на собі містику Башмачки.

Загублений башмак Катрусі

Село розкинулося на урочищі, у формі підкови. Вершина Башмачки та центр «підкови» — городище, яке зовні схоже на великий курган із зрізаним верхів’ям — за думкою краєзнавців, тут було у старі часи скіфське, готське городище. Цікаво, звідки така назва — Башмачка? Чи то не через вигляд селища, що нагадує підкову черевика? Та історія цих місць свідчить про інше. Назву села пов’язують із численними легендами. Перша з них згадує про запорізького козака Башмака, який неподалік, на березі Дніпра, поруч із дубовим гаєм (за старих часів на схилах тутешньої балки гойдав головами столітній дубовий гай) заснував хутір, що згодом і перетворився на село, яке іменовано на честь січовика.

Оставить комментарий

avatar
250