Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

На базі обладнання тренажерного комплексу спеціальної підготовки ремонтного персоналу ЗАЕС будуть проведені відповідальні випробування.

На базі обладнання тренажерного комплексу спеціальної підготовки ремонтного персоналу ЗАЕС будуть проведені відповідальні випробування.
17 Тра 2019 11:57 | Новини Нікополя

На Запорізькій АЕС планується використати реактор тренажерного комплексу спеціальної підготовки ремонтного персоналу для випробування вимірювального комплексу, який буде виконувати вимірювання геометричних розмірів вигородки діючих реакторних установок. Це важливе галузеве завдання, яке будуть впроваджувати спільно фахівці ЗАЕС і КБ «Атомприлад».
«Тренажерний комплекс спеціальної підготовки ремонтного персоналу корисний для цих вимірювань тим, що там стоїть реальне обладнання, яке можна використовувати для проведення приймальних випробувань: повністю зібраний реактор, працездатна перевантажувальна машина і полярний кран», – відзначає провідний інженер служби головного фахівця з енергетичних реакторів Євген Прокопов. – «Випробування в навчально-тренувальному центрістанції дадуть можливість виконати на блоці всі вимірювання з мінімальними витратами часу для зниження дозових навантажень персоналу, дозволять не збільшувати під час планово-попереджувального ремонту терміни ремонту обладнання реакторного відділення. Після перевірки комплексу на потужностях навчально-тренувального центру вимірювання будуть проводитися на конкретних блокахі завдяки можливостям тренажерного комплексу вони будуть виконані чітко і в максимально короткий термін».
Мета таких вимірювань – отримання даних про фактичну геометрію внутрішньої поверхні вигородки реактора проекту В-320, оскільки вигородка – важлива одиниця серед внутрішньокорпусних пристроїв реактора, разом з шахтою і блоком захисних труб. Однією з функцій шахти і вигородки є захист металу корпусу реактора від впливу нейтронного і гамма випромінювання. Вигородка встановлена всередині шахти в районі активної зони реактора і являє собою циліндричну обичайку складної форми, що складається з кованих кілець. За весь термін експлуатації блока вона повинна зберігати допустимі геометричні розміри.
У складі вимірювального комплексу – занурювальний модуль для проведення вимірювань безпосередньо всередині вигородки, пульт оператора, розташований в безпечній зоні, обладнання для калібрування і підготовки комплексу до роботи, обладнання для контролю положення вимірювального модуля.
Відповідно до рішення науково-технічної ради з оцінки формозмінивнутрішньокорпусних пристроїв реактора, проведення вимірювань за допомогою нового комплексу на енергоблоці №5 планується під час ППР у 2020 році. Приймальні випробування на базі обладнання навчально-тренувального комплексу повинні бути проведені до кінця поточного року.

Довідка: Радіаційний фон в районі розміщення Запорізької атомної електростанції відповідає природним значенням і на 17 травня2019 року становить 8-12 мкР/год. Надходження радіоактивних речовин у навколишнє середовище не перевищує встановлених допустимих значень.
Запорізька АЕС – найбільший енергетичний об’єкт в Україні та Європі з встановленою потужністю 6000 МВт. Перший енергоблок був введений в експлуатацію в 1984 році, другий – в 1985 році, третій – в 1986 році, четвертий – в 1987 році, п’ятий – в 1989 році, шостий – у 1995 році. Починаючи з 1984 року, внесок Запорізької АЕС в енергетику країни зріс з 2 до 23%.

Оставить комментарий

avatar
250