Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Фахівець ЗАЕС взяв участь в роботі міжнародного семінару МАГАТЕ

Джерело: Запорізька АЕС

Фахівець ЗАЕС взяв участь в роботі міжнародного семінару МАГАТЕ
26 Лис 2019 10:07 | Новини Нікополя

У семінарі, присвяченому обговоренню критеріїв приймання радіоактивних відходів та операцій поводження з відходами перед захороненням, який пройшов у рамках регіонального проекту МАГАТЕ, взяв участь заступник начальника цеха дезактивації Запорізької АЕС Сергій Піхтін. Робоча зустріч відбулася у Грузії, до неї були залучені високопрофесійні експерти, які мають значний досвід та визнання у своїй сфері діяльності.

Акцент заходу був направлений на практичні кроки, якими необхідно керуватися при розробці критеріїв приймання відходів, які визначають вимоги до попередньої обробки, переробки, кондиціювання, перевезення, зберігання та захоронення відходів. Розмова велась і про відповідальність задіяних сторін, у тому числі національного уряду, регулюючого органу, виробників та переробників відходів, операторів сховищ тощо.

Представники країн-учасниць зробили близько 20 презентацій, у тому числі було три презентації від України. Фахівці акцентували увагу на важливих речах, спираючись на особистий досвід та принципи і підходи, на яких базується безпосередньо МАГАТЕ.

У презентаціях вони відобразили рекомендації міжнародної агенції щодо ролі критеріїв приймання РАВ в системі організації робіт з відходами до їх захоронення, методологію розробки критеріїв, вибір відповідних технологій переробки відходів. Мова йшла і про систему управління процедурами переробки та зберігання РАВ, управління ризиками, а також про вимоги щодо форми відходів і упаковки.

Були на семінарі й практичні заняття з теми, як підготувати та організувати відправку відходів у сховище, враховуючи критерії приймання відходів. Організатори також передбачили час, коли учасники мали можливість задати питання експертам.

«Семінар був цікавий та актуальний. МАГАТЕ безперечно є визнаною  міжнародною організацію, яка встановлює стандарти безпеки у сфері використання ядерної енергії та поводження з радіоактивними відходами. І у ході заходу залучені експерти демонстрували виконання цих норм, правил та стандартів  на практиці – не лише через позитивний досвід, але й через негативний, на підставі якого йде постійний процес вдосконалення існуючих стандартів. Отримані знання будуть використані в процесі виробничої діяльності за цим напрямком на Запорізькій АЕС», – зазначив Сергій Піхтін.

 

Оставить комментарий

avatar
250