Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Управління соціальної політики Нікопольської міської ради нагадує про перерахунок житлових субсидій

Управління соціальної політики Нікопольської міської ради нагадує про перерахунок житлових субсидій
12 Лис 2019 15:33 | Новини Нікополя

З жовтня 2019 року управлінням соціальної політики вже традиційно, без додаткового звернення, проведено автоматичний розрахунок житлових субсидій на опалювальний період для 11 тис. сімей м. Нікополь.

На законодавчому рівні чітко визначено дати початку опалювального сезону для індивідуального опалення – з 16 жовтня до 15 квітня. Ці дати покладені в основу призначення субсидії на опалення і враховуючи це, в жовтні громадяни отримають один розмір субсидії, а в листопаді розмір субсидії знову буде перераховано. Отримані через пошту або банк кошти в листопаді 2019 року є розміром призначеної субсидії за жовтень (за 15днів), в грудні –за листопад і т. д.

Звертаємо Вашу увагу, що при призначенні субсидії з жовтня 2019 року враховані нові соціальні нормативи користування комунальними послугами, які змінені Постановою КМУ ще з травня 2019 року.

Так, норму користування природним газом для індивідуального опалення зменшено з 4,5 м3 до 4,0 м3 на 1 м2 опалюваної площі на місяць в опалювальний період (щомісячна норма споживання газу зменшиться приблизно на 11%), водопостачання та водовідведення з 4,0 м3 до 3,6 м3 на одну особу на місяць.

Як і раніше в опалювальному сезоні залишаться дві форми виплати субсидії: готівкова та безготівкова.

Субсидію готівкою перераховують на банківський рахунок або пошту. Сплачувати за комунальні послуги в такому випадку необхідно самостійно у повному обсязі.

Тим, кому призначено безготівкову форму субсидії, а це ті домогосподарства, які звертаються вперше за субсидією або ті господарства, які мали станом на 01.05.2019 року борги за комунальні послуги, не зможуть отримати субсидію «живими грошима». АТ «Ощадбанк» буде зараховувати кошти на їх особисті рахунки, відкриті організаціями-надавачами послуг.

Чи потрібно звертатись для отримання субсидії на опалювальний період?

В жовтні субсидію на опалювальний сезон розраховано автоматично, на підставі доходів за I-II квартали 2019 року. Якщо працездатні особи в цьому періоді не мали доходів, то права на призначення субсидії вони не мають. Для тих, хто вийшов на пенсію в 2019 році – замість доходів за два квартали можна врахувати пенсію за серпень, а для цього необхідно звернутись до Управління.

Є і категорії громадян, яким для перепризначення житлової субсидії слід повторно подати Заяву та Декларацію.

Окремо звертаємо увагу, що домогосподарствам, яким було призначено субсидію на фактично проживаючих осіб, орендарям житлового приміщення, внутрішньо переміщеним особам, які протягом травня – вересня поточного року не звернулися до управління – потрібно зробити це зараз!

Це стосується непрацюючих громадян працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати і тих сімей, де є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який декларуються доходи.

Час для звернення – фактично до 15 грудня (тобто не пізніше, ніж за 2 місяці з початку опалювального сезону).

Домогосподарствам, які за підсумками попереднього опалювального сезону отримали відмову у продовженні програми субсидій через борги (їх налічується близько 600 сімей, пропонується декілька варіантів:

звернутися до підприємства-надавача послуг із проханням провести реструктуризацію боргу;
погасити заборгованість перед надавачом послуг і звернутися за субсидією, надавши підтверджуючі документи.

Чим загрожують перевірки субсидій?

Якщо громадянин надав достовірні дані до управління соціальної політики, то нічим.

В іншому випадку – поверненням надміру виплаченої житлової субсидії. З початку 2019 року виявлено 326 отримувача субсидії, які надали недостовірну інформацію при призначенні субсидії, в результаті чого сума зайво нарахованої їм субсидії складає 2 млн. 300 тис. грн., яку несумлінні отримувачі повертають до бюджету.

Заява на призначення субсидії: хто її має подавати?

Заява та декларація на призначення субсидії подається будь-якою особою,зареєстрованою в житловому приміщені.

Декларуємо доходи і витрати: на що звернути увагу?

До заповнення Декларації про доходи і витрати слід поставитися з особливою відповідальністю – адже на підставі внесених у неї даних держава виділяє гроші платників податків.

Слід ретельно задекларувати види та суми доходів, інформація про які відсутня в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та Державному реєстрі соціального страхування. Це може бути дохід від здачі майна в оренду, доходи від реалізації власної продукції, майно, не декларовані доходи, отримані під час роботи по договору цивільно-правового характеру, або стипендії, які отримують студенти – члени сім’ї одержувача субсидії, інші надходження. Як свідчить практика – саме ці доходи найчастіше якраз і «забувають» вказати у декларації неуважні отримувачі.

Ще одне типове порушення, що призводить до припинення надання допомоги – невірно вказаний майновий стан.

Дані про членів сім’ї – не забуваємо вказати всіх.

Декларація про доходи подається щодо зареєстрованих та членів сімей всіх осіб із складу домогосподарства не залежно від місця проживання, які досягли 14-річного віку. Тобто, навіть у разі, якщо члени сім’ї (чоловік, дружина, неповнолітні діти) проживають в іншому місці, інформацію щодо них все одно слід вказувати у декларації. А відносно тих, хто зареєстрований за адресою домогосподарства, але там не проживає, слід вказати «не проживає» у графі «примітки».

Про зміни – необхідно повідомляти вчасно!

Якщо під час отримання житлової субсидії у Вас змінився склад сім’ї, склад зареєстрованих у житловому приміщенні, набір житлово-комунальних послуг, з’явився транспортний засіб з датою випуску до 5 років, було придбано майно, товари або сплачено послуги на суму понад 50 тис. грн. – слід повідомити Управління.

І зробити це протягом 30 календарних днів – не пізніше!

Відсутність заборгованості – основна умова надання субсидії.

Якщо загальна сума заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг перевищить 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 гривень) – субсидію призначено не буде. Заборгованість слід сплатити або укласти договір про її реструктуризацію, а якщо ви з нею не згодні – оскаржити у судовому порядку.

За уточненням інформації щодо призначення субсидії звертатись по телефону (066) 9483106 або за адресою : вул. Отаманська, буд. 2, каб. 2.

Оставить комментарий

avatar
250