Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

МАГАТЕ розробляє документ стосовно кібербезпеки на АЕС

Джерело: Запорізька АЕС

МАГАТЕ розробляє документ стосовно кібербезпеки на АЕС
11 Вер 2019 14:57 | Новини Нікополя

МАГАТЕ розробляє єдиний стандарт для всіх АЕС світу з набором інструментів. Документ стане інструкцією для тренувань з кібербезпеки в атомній енергетиці.

Зустріч провідних програмістів-атомників, що розробляють проект документа, відбулась у Відні (Австрія). Від України участь в роботі брав провідний інженер-програміст цеху теплової автоматики та вимірювань ВП ЗАЕС Станіслав Стеблюк.

На енергоблоках йде заміна обладнання з використанням сучасних комп’ютерно-інтегрованих систем управління. І якщо тренування і навчання з ядерної, пожежної, радіаційної безпеки в атомній енергетиці України проходять постійно, то з кібербезпеки їх наразі немає.

Поки що тільки США, Канада, Словенія і Аргентина проводять національні міжгалузеві навчання з кібербезпеки.

«Країни-учасниці пропонують різні підходи для організації тренувань з комп’ютерної безпеки. Зараз модернізується велика кількість комп’ютерних систем і кібербезпеці приділяється все більша увага. Нам потрібно розуміти, які існують ризики, і бути до них готовими», – розповів Станіслав Стеблюк.

Це вже друга зустріч фахівців з кібербезпеки. Кожен з них презентував проведення тренувань з різними підходами та сценаріями.

На створення документу МАГАТЕ відведено рік. Стандарт дозволить грамотно проводити тренування та навчання з комп’ютерної безпеки і включатиме позитивні практики в системах захисту, а також рекомендації для оперативного реагування на атаки, що можуть виникнути.

Оставить комментарий

avatar
250