Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

На Запорізькій АЕС впроваджується проект переведення обладнання на ремонт за технічним станом

На Запорізькій АЕС впроваджується проект переведення обладнання на ремонт за технічним станом
31 Лип 2019 13:38 | Новини Нікополя

На Запорізькій АЕС впроваджується проект переведення обладнання станції на ремонт за технічним станом (РТС). Це ремонт, обсяг і початок якого визначається за результатами контролю технічного стану, що в свою чергу виконується з періодичністю, встановленою нормативними документами. Доцільність такої концепції ремонту була свого часу рекомендована МАГАТЕ – і в цьому напрямку вже зроблені певні кроки, які дали видимі результати.

Такі підходи до ремонтних кампаній вже давно широко використовуються на зарубіжних АЕС, а також в інших високотехнологічних галузях промисловості. Можливість виконувати ремонт за технічним станом передбачена і в діючих нормативних документах НАЕК «Енергоатом». Тому з метою оптимізації планово-попереджувальних ремонтів обладнання на АЕС України Компанією НАЕК «Енергоатом» було вирішено поступово впроваджувати ремонт за реальним технічним станом.

У березні цього року в Києві, за ініціативою ВП «Атомремонтсервіс» та Дирекції з ремонту було проведено нараду, присвячену переведенню обладнання атомних станцій України на ремонт за технічним станом. На засіданні було представлено позитивний досвід реалізації РТС стосовно обладнання 4-го класу на Рівненській АЕС і Южно-Українській АЕС, на яких свого часу стартували відповідні пілотні проекти.

На підсумках проведеної наради були окреслені протокольні доручення, за якими на Запорізькій АЕС, згідно з відповідним наказом по станції, сформовано експертну робочу групу. До її складу залучені фахівці з різних підрозділів – власників обладнання, які займаються ремонтом та інжиніринговою підтримкою. І вже затверджено план поетапного впровадження на станції ремонту за технічним станом.

Далі робочій групі належить підготувати і ввести положення, яке регламентує порядок переходу на ремонт за технічним станом, розробити переліки обладнання та виконати його первинний аналіз критичності.

«Якщо порівнювати ремонт за технічним станом з регламентним, то перший, безумовно, дає низку переваг. І це проявляється не лише в зменшенні матеріальних і трудових ресурсів, а й у підвищенні надійності обладнання за рахунок зменшення необґрунтованого ремонтного впливу і обов’язкових процедур після його проведення, – пояснив реалізацію проекту на Запорізькій АЕС заступник начальника відділу планування та проведення ремонтів Віталій Білой.

Щодо подальших дій, то після формування переліку систем 4-го класу для переведення на ремонт за технічним станом планується таку ж роботу виконати щодо обладнання систем, важливих для безпеки.

Оставить комментарий

avatar
250