Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Мокрина Юрзук та Луїджі Педуто. Неймовірні історії кохання.

Мокрина Юрзук та Луїджі Педуто. Неймовірні історії кохання.
23 Тра 2019 13:47

Герої нашої другої історії це  українка Мокрина та італійський солдат Луїджі. Скульптура “Історія кохання”, присвячена їх незвичайній любові, встановлена в Хрещатому парку біля Моста закоханих. Це – пам’ятник любові, яка подолала час, війну і відстані.

Історія їх любові почалася в 1943 році під час війни. Українка Мокрина Юрзук, вивезена на примусові роботи в Австрію, познайомилася з італійським солдатом Луїджі Педуто в таборі для військовополонених. Йому тоді був 21 рік, їй – 23. У неї вже була новонароджена дочка Надя. Молоді люди зустрічалися два роки. Луїджі у всьому допомагав Мокрині і підтримував дівчину на чужині. Після закінчення війни Луїджі хотів забрати кохану з собою в Італію, але йому не дозволили. Такі тоді були часи.

На батьківщині українка вийшла заміж, народила сина і дочку. Луїджі в Італії теж одружився, у нього народився син. І майже через 60 років він знайшов свою першу любов завдяки програмі «Жди меня». У 2004 році італієць приїхав до Москви на зйомки передачі. Коли він почув, що його Мокрина в студії, він заплакав від щастя і, впавши на коліна, сказав: «Дякую тобі, Господи!”. Коли закохані зустрілися, вони довго не могли розімкнути обійми. Цей зворушливий момент і був відображений в скульптурі “історія кохання”.

На момент їхньої зустрічі у програмі Жди Меня йому вже було 82, а їй 84 роки. Протягом декількох років він приїжджав в гості до своєї коханої в селище Верабово під Кривим Рогом. Мокрина теж побувала в гостях в Кастель-Сан-Лоренцо в Італії.

Луїджі зробив Мокрині пропозицію, пропонував залишитися в Італії, але Мокрина відмовилася, посилаючись на роки і погане здоров’я. На відкриття монумента “історія кохання” до Києва приїхав сам Луїджі. Хотіли влаштувати зустріч-сюрприз, після якої, можливо, вони вже не захочуть розлучатися. На жаль, бабуся Мокрина злегка прихворіла, і приїхати до Києва не змогла. 93-річна Мокрина бути присутньою не змогла за станом здоров’я. А через 3 місяці після відкриття пам’ятника Луїджі помер у віці 91 року.

Мокрина Юрзук померла 2 роки по тому в 2015. Ще італієць пообіцяв в серпні знову прилетіти в Україну, щоб відвідати свою кохану, як робив це всі останні роки, а заодно привезти її в Київ і показати дивну скульптуру. На жаль, стримати обіцянку він не зміг. 10 серпня Луїджі Педутто не стало… На лікарняній тумбочці залишилися лежати квиток до Києва і коробочка з обручкою.

Ще багато цікавого ми розповімо Вам в рубриці публікації  на нашому порталі.

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250