Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Мандруй Україною…

Мандруй Україною…
14 Лип 2020 10:44

Ми продовжуємо нашу рубрику публікацій під назвою «Мандруй Україною».

Сьогодні ми Вам розповімо про Нікополь.

Сучасний Нікополь – місто металургів. Нікопольський феросплавний завод є одним з найбільших підприємств металургійного комплексу України і найбільшим феросплавним підприємством в Європі, 75 % продукції заводу йде на експорт.

Нікопольський південнотрубний завод був найбільшим в СРСР, а тепер на базі його цехів створено з десяток самостійних заводів, що продовжують постачати продукцію у 65 країн світу.

У Нікополя є історико-архітектурний опорний план, розроблений проектним інститутом і затверджений у 2013 році міністром культури та сесією міськради. Цей документ є офіційним додатком до Генплану міста. Там відокремлено історичний ареал Нікополя.

У старій частині міста він охоплює кілька кварталів, де Нікополь зароджувався як козацьке містечко і далі після ліквідації Запорозького козацтва розвивався як купецьке. Це означає, що тут є будинки, збудовані за всіма правилами тодішньої архітектури з обов’язковим підвалом-підземеллям. Приватні підвали купців, цілком можливо, з’єднувались, адже багато купецьких родин ріднилися і вели сімейний бізнес разом. Підвали використовувалися і для зберігання, і для сполучення, і як винні погреби.Коли настали важкі часи, зокрема встановлення Радянської влади, в них влаштовували тайники, ховали скарби.

Справжнє задоволення турист отримає тоді, коли зможе в одному місці зайти, а в іншому вийти, провівши у підземеллях тривалий час. Понад кілометр площі Богдана Хмельницького та вулиці Микитинської могли би стати суцільною туристичною зоною. За наявності інвестицій можна було б викупити всі підвали, поєднати їх і зробити єдину туристичну підземну трасу. Але зараз у кожного є свій власник, тому домовитися зі всіма дуже складно.

Окрім туристичного підземелля основні визначні пам’ятки: пам’ятник гетьману Богдану Хмельницькому; гранітний пілон на місці установи Національної Держави Козацтва України; мальовничий стріт-арт на стінах будівель.

Набережна Каховського водосховища, на вершині якої встановлено військовий меморіал «гармата» на честь Нікопольсько-Криворізької операції. На цьому місці 8-го лютого 1944 проходило звільнення Нікополя від німецько-фашистських окупантів. З набережної відкривається гарний вид на водну гладь Каховського водосховища.

Могила легендарного кошового отамана Запорізької Січі і Війська Запорізького Івана Сірка. Меморіальний комплекс на честь прославленого кошового отамана створений на в’їзді в село Капулівку в 1963 році. На вершині кургану, насипаного над місцем перепоховання, встановлено бронзовий бюст Сірка, а біля його підніжжя – могильний камінь, витесаний запорізькими козаками.

Ще багато цікавого ми розповімо Вам в рубриці «Мандруй Україною» на нашому порталі. Слідкуйте за оновленнями.

Радіо Ностальжі.

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250