Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ…

МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ…
7 Жов 2019 07:40

Ми продовжуємо нашу рубрику публікацій під назвою «Мандруй Україною».

Сьогодні ми Вам розповімо про Дніпро.

Дніпро — місто обласного значення в Україні, адміністративний центр Дніпропетровської області та Дніпровського району. Місто є четвертим за чисельністю населення в Україні після Києва, Харкова та Одеси. Дніпро — космічна та ділова столиця України. Дніпро розташований у південно-східній Україні. Особливість Дніпра — небезпечні геологічні процеси, пов’язані з наявністю лесових товщ та розвитком техногенного підтоплення. Особливо ці процеси проявляються на правобережжі. Підтоплення створює передумови розвитку просадок у лесових породах та зсувів, призводить до деформації та руйнування будівель.

Центр міста знаходиться на правому високому березі Дніпра, на Придніпровській височині. Поетично місто називається «містом на трьох пагорбах», що є частиною Придніпровської височини.

Лівобережжя міста знаходиться на Придніпровській низовині. В Індустріальному районі й понад Дніпром — піщані дюни.

У межах міста в Дніпро впливає річка Самара. На заході лівобережжя в Амур-Нижньодніпровському районі багато озер — залишків давньої гідросистеми Протовчі, руслом якої прорите нове русло Орелі.

У зв’язку з географічним положенням міста, що робить його територію місцем для виникнення температурних інверсій, а також значною автомобілізацією населення, Дніпро страждає від атмосферного забруднення, який проявляється у формі смогу. Сезон зі смогом триває приблизно з травня по жовтень. Долина, в якій розміщується місто, утримує значну частину забруднення, що виділяються двигунами транспортних засобів та промисловими підприємствами, також на додачу негативним чинником є низька кількість опадів і затяжні літні посухи.

Місто Дніпро, порівняно з багатьма іншими містами, було створене порівняно недавно. Тоді це вже була доба окупації українських земель Російською імперією – 1776 рік.

Місто заснували як адміністративну одиницю, в яку влилися землі Запорізького козацтва. Місто одночасно претендує на ролі осередку новітньої архітектури та пам’ятки Козацької доби в Україні. І найцікавіше, що таке парадоксальне прагнення Дніпро таки втілює в життя! До прикладу, відразу після перейменування у 2016 році прокотилися луною слова міського голови цього дивовижного міста: Дніпро змінить свою туристичну мапу до невпізнання! І дійсно, вже зараз виношуються грандіозні плани на відродження численних пам’яток архітектури, віддається належне археологічній царині тощо. Ймовірно, зовсім скоро нам знову доведеться їхати в Дніпро… вперше. А поки – місто живе і розвивається, зустрічає гостей і буяє барвами усіх пір року. Містяни, якщо вірити соціологічним опитуванням, попри всі інші гідні сторони і особливості Дніпра, називають його містом фонтанів. Тож, поважаючи думку господарів, ми розпочнемо знайомство з Дніпром саме з його дивовижних фонтанів. Дніпровські фонтани налічують близько десятка різновидів. Вони розкидані по всьому місту і створюють справжню казку з веселок, крапельок і струменів. Крім того, деякі фонтани можна розглядати і як скульптури. Пропонуємо поглянути лише на деякі. Врешті, має ж лишитися певна загадка, навіть якщо читач –дуже-дуже нетерплячий! Національний аерокосмічний музей (Національний центр аерокосмічної освіти молоді імені О.М.Макарова) – це місце, яке важко оминути. Експозиція, представлена в музеї, вражає своїми натуральними розмірами. Тут можна побачити справжні космічні станції, супутники та інші «космічні» агрегати.

Європейська площа в Дніпрі завжди вабить відвідувачів своєю метушливістю і претензією на дещо надмірну сучасність.

Монастирський острів на річці Дніпро можна побачити просто з головної алеї парку ім. Шевченка. Легенда повідомляє, що в ХІ столітті у візантійському монастирі на острові перебувала впродовж певного часу княгиня Ольга. Дніпровський цирк.Навіть якщо ви не любите циркові вистави, сюди варто піти хоча б для того, щоб побачити унікальну будівлю Дніпровського цирку, якій немає аналогів у світі.

Натягнути шатер на залізобетонну конструкцію «примудрилися» лише тут.

Але на цьому мандрівка Дніпром не завершується, особливо для гостей, які пробудуть в обласному центрі кілька днів. Тож, не засиджуйтеся допізна з художниками і піїтами, а готуйтеся до прогулянки наступного дня. Повірте, місту є, що показати туристам.

Ще багато цікавого ми розповімо Вам в рубриці «Мандруй Україною» на нашому порталі. Слідкуйте за оновленнями

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250