Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ…

МАНДРУЙ УКРАЇНОЮ…
6 Жов 2019 07:40

Ми продовжуємо нашу рубрику публікацій під назвою «Мандруй Україною».

Сьогодні ми Вам розповімо про Джарилгач.

Джарилгач  — острів у Каркінітській затоці Чорного моря. Найбільший острів України та Чорного моря. Адміністративно належить до Скадовського району Херсонської області. Вся територія острова та частина прилеглої акваторії входить у Національний природний парк «Джарилгацький». Назва «Джарилгач» вперше відома з карти Таврійської області.

Назва острова має декілька трактувань, найбільш поширене з яких — «обпалені дерева», «обпалені ліси» або «горілий ліс». Інші версії були запропоновані етнологом Валерієм Бушаковим. Назва острову походить від кримськотатарського yarılğaç або carılğaç — «ластівка», що скоріш за все пов’язанно з тим, що на острові було багато ластівок.

У 1923 р. острів було включено у склад заповідника «Асканія-Нова», у 1927 р. — до новоствореного Приморського заповідника загальною площею коло 32 тис. га. Тоді заповідною стала західна частина Джарилгацької затоки, обмежена зі сходу лінією, що проходить з півночі на південь на відстані 10 км від західного узбережжя затоки, і весь острів Джарилгач з полосою акваторії завширшки 1 м навколо нього. Статус західної частини Джарилгацької затоки юридично не змінювався, але після ліквідації заповідного режиму на острові охорону акваторії було важко здійснювати, з 1953 р. вона перестала входити у склад Чорноморського заповідника. Отже, після 1951 р. острів фактично не охоронявся.

Острів вважається безлюдним, пляжі тут збереглися в первозданному вигляді. Повсюдно зустрічаються рідкісні рослини, багато з них ендемічні. Тваринний світ також різноманітний. Деякі види тварин вважаються вимираючими і занесені в Червону Книгу. Багато туристи відправляються в похід на острів Джарилгач саме для того, щоб зробити фото, оздоровитися і відпочити наодинці з первозданною природою, подалі від галасливих міських потоків. На південному березі острова є «Очеретяний містечко», де відпочиваючі можуть пообідати в кафе, позасмагати на лежаках, скористатися роздягальнями або навіть залишитися на нічліг в невеликих будиночках.Безкраї пляжі, сотні невеликих озер, піщані дюни і болота в композиції з рідкісними рослинами та дикими тваринами створюють гармонійну картину і справді дарують відчуття єдності з природою. Поїздка на острів Джарилгач — це відмінна можливість прогулятися екологічними і пізнавальними стежками.

Цілющі води і болота надають цьому місцю ще більшої природної цінності і унікальності. Користуються також популярністю у відпочиваючих і цілющі грязі острова.На перший погляд може здатися, що рослинність острова Джарилгач абсолютно одноманітна. Але насправді тут росте близько 500 видів рослин і більше 50-ти з них вважаються ендемічними, тобто, ростуть тільки в межах острова.

Острів Джарилгач охороняється законом і входить в Національний природний парк. Тут пропонують чотири туристичні маршрути. Один з них-до 25-метрового маяка. Він з’явився тут в 1902 році, спроектував його учень знаменитого архітектора Ейфеля.

Якщо ти хочеш спланувати казковий відпочинок в заповідному куточку, необов’язково шукати закордонний паспорт і бігти оформляти візу в далеку заморську країну. Райський відпочинок можна організувати і на території України. У Херсонській області недалеко від Скадовська лежить острів Джарилгач. Його називають райським куточком Херсонщини, українськими Мальдивами і варто зазначити, це цілком заслужені епітети.

Ще багато цікавого ми розповімо Вам в рубриці «Мандруй Україною» на нашому порталі. Слідкуйте за оновленнями.

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250