Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Що таке стабілізатор напруги

Що таке стабілізатор напруги
25 Сер 2019 18:34

Необхідність забезпечення постійним електрострумом обладнання викликало великий попит на використання такого виду електрообладнання як стабілізатори напруги. Їх застосовують в промисловості і в інших сферах господарської діяльності. Використання стабілізаторів напруги дозволяє істотно зменшити витрати на ремонт обладнання і, звичайно ж, продовжити термін його служби. Як відомо при підвищенні напруги на 15-20% протягом тривалого часу може вдвічі зменшити термін служби будь-якого обладнання, а в деяких ситуаціях вивести його з ладу.

Стабілізатори напруги підтримують необхідне значення напруги на вихідних клемах стабілізатора, в той час як на вхідних клемах стабілізатора напруга надходить з великими коливаннями. Є сенс встановлювати стабілізатор напруги за умови, що напруга в електромережі значно відрізняється від номінального значення устаткування і може стати причиною аварійних і навіть пожежонебезпечних ситуацій. В основному, стабілізатори напруги використовуються в побутових і промислових системах енергозабезпечення з номінальними напругами 220 Вольт і 380 Вольт.

Підбирають стабілізатори напруги в залежності від вимог устаткування, яке застосовується на окремих ділянках об’єкта. При цьому, береться до уваги загальна потужність всього використовуваного обладнання. Наприклад, якщо сумарна потужність обладнання на об’єкті становить 10 кВт, то фахівці рекомендують встановлювати стабілізатор напруги з хорошим запасом по потужності, а саме 15 кВт.

ТИПИ СТАБІЛІЗАТОРІВ НАПРУГИ.

Електромагнітні. Це були найперші стабілізатори напруги. Зараз, такі пристрої використовуються дуже рідко, оскільки мають цілий ряд недоліків. Електромагнітні стабілізатори напруги регулюють магнітні потоки в осерді трифазного трансформатора. Регулювання магнітних потоків здійснюється завдяки зміні магнітної чутливості самого сердечника, що в свою чергу змінює чутливість контуру і коефіцієнт трансформації напруги.

Електромеханічні стабілізатори напруги. Це стабілізатори, які виконані за типом вольтдобавочного трансформатора. Його вторинна обмотка послідовно з’єднана з мережею, а зміна вхідної напруги компенсується автотрансформатором з сервоприводом, який регулює напругу на первинній обмотці стабілізатора. Швидкість обробки зміни напруги в мережі визначають параметри його схеми токоз’ємного елемента. Інші важливі параметри визначає вольтдобавочний трансформатор, через який і подається компенсувати напругу.

Електронні. Принцип роботи електронних стабілізатор напруги полягає в тому, що перемикання обмоток автотрансформатора здійснюють комутаційні елементи (тиристори або сімістори). Для того щоб розширити діапазон вхідної напруги і діапазон потужностей в стабілізатор встановлюють той чи інший вольтдобавочний автотрансформатор. Від того, як працюють електронні ключі, і від кількості обмоток залежить швидкість роботи стабілізатора.

Релейні. Комутаційними елементами в релейних стабілізаторах напруги є реле, за допомогою яких переключаються обмотки автотрансформатора. Кількість обмоток і швидкість роботи реле визначають загальну швидкість стабілізації всього стабілізатора напруги. Інші важливі показники визначає сам автотрансформатор, через який подається компенсувати напругу.

Поділитись матеріалом


Оставить комментарий

avatar
250