Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Електронний кабінет абітурієнта: як його створити і коли подавати документи до вузу.

Джерело: НВ

Електронний кабінет абітурієнта: як його створити і коли подавати документи до вузу.
4 Лип 2019 09:50 | Новини України

1 липня в Україні офіційно розпочалася вступна кампанія 2019 — вона стартувала з відкриття реєстрації електронних кабінетів абітурієнтів.

Саме через них вступники з 10 липня зможуть подавати документи до обраних ними вузів.

В цій статті ви дізнайєтесь найголовніше, що потрібно знати абітурієнтам про такий електронний кабінет та про те, як з ним працювати.

*Що таке електронний кабінет та хто може ним скористатися?

Електронний кабінет — персональна онлайн-сторінка вступника, за допомогою якої він подає документи до вузів, в одному з яких планує отримати вищу освіту.

Через такий кабінет подають документи ті хто бажає вступити на денну або заочну форми навчання. Мова йде про такі освітні рівні: бакалавр, молодший бакалавр, молодший спеціаліст, а також магістр медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямувань.

*Як його зареєструвати?

Зареєструвати такий кабінет кожен абітурієнт може на сайті Міносвіти . Реєстрацію вже відкрито, вона розпочалася 1 липня.

Для цього абітурієнту потрібно зазначити такі дані:

– адресу електронної пошти (при цьому не можна використовувати заборонені в Україні поштові сервіси на зразок Mail.ru);

– номер та серію свого документа про повну загальну середню освіту (атестата);

– середній бал атестата (абітурієнт обчислює його самостійно та має округлити результат до десятих);
номер, пін-код та рік видачі сертифіката ЗНО.

Далі на електронну скриньку вступника має надійти лист активації електронного кабінету.

В Міносвіти наголошуть, що власний електронний кабінет вступника активується за умови, якщо всі параметри введено коректно, а ім’я, прізвище та по батькові абітурієнта збігаються у сертифікаті ЗНО та документі про повну загальну середню освіту.

*Як правильно розрахувати середній бал атестата?

Під час реєстрації електронного кабінету система вимагатиме ввести середній бал атестату.

Ця цифра — середнє арифметичне всіх зазначених у додатку оцінок, яку потрібно округлити до десятих. При цьому потрібно врахувати як інваріантну частину (обов’язкові предмети згідно з програмою Міносвіти), так і варіативну (факультативи, курси за вибором тощо), а також оцінки з державної підсумкової атестації.

Суму оцінок з усіх предметів та екзаменів необхідно поділити на їхню кількість. Предмети, за якими зроблено запис «звільнений (а)», у загальну кількість не враховуються.

*Які сертифікати ЗНО можна реєструвати?

Цього року вступники можуть подавати сертифікати останніх трьох років (2017, 2018, 2019).

Виняток — ЗНО з іноземних мов: сертифікати з англійської, французької, німецької, іспанської приймаються лише за останні два роки (2018−2019).

*Коли можна подавати документи через кабінет?

Електронна подача документів до вузів відкривається 10 липня. Зробити це потрібно до 18:00 22 липня.

Щоб подати заяву на вступ до вузу, абітурієнт заповнює спеціальну форму в своєму електронному кабінеті.

Оригінали документів слід принести до приймальної комісії не пізніше 31 липня.

*Чи можна скористатися кабінетом, створеним у минулі роки?

Ні. Міносвіти попереджає, що електронні кабінети вступників, створені у 2016−2018 роках, видалено. У 2019 році необхідно знову пройти реєстрацію електронного кабінету.

*Скільки вузів можна обрати?

Абітурієнти можуть подати сім заяв, але не більше ніж на чотири різні спеціальності. Однак ці обмеження стосуються лише заявок на бюджетні місця. Кількість заяв на контрактні місця і вузів, куди їх можна подавати, не обмежена.

*Чи можна подавати паперові документи одразу в приймальну комісію?

Подавати документи не через електронний кабінет, а безпосередньо до приймальної комісії можна лише в окремих випадках. Серед них:

– вступ за правом першочергового зарахування, за співбесідою, за результатами вступних іспитів з конкурсних предметів, за низкою пільгових квот або квотою для іноземців;
– повторне безкоштовне отримання освіти за бюджетні кошти;
– наявність розбіжностей у даних в єдиній базі та в документі про середню освіту або сертифікаті ЗНО (прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, стать, громадянство тощо);
– іноземні документи про освіту, а також надання заяви іноземцями та особами без громадянства, які постійно проживають в Україні;
– надання шкільного атестата старого зразка;
– неможливість зареєструвати електронний кабінет або подати заяву в електронній формі з інших причин (має бути підтверджено довідкою приймальної комісії вузу).

Повний перелік причин, які дозволяють принести паперові документи до приймальної комісії, можна подивитися на сайті МОН.

Оставить комментарий

avatar
250