Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Якби Статую Свободи, Ейфелеву вежу та Колізей збудували в СРСР: Midjourney показав депресивну реальність

Джерело: Новости Ю Инфо

Якби Статую Свободи, Ейфелеву вежу та Колізей збудували в СРСР: Midjourney показав депресивну реальність
27 Лип 2023 17:01 | Новини України

Радянська архітектура відрізнялася монументальністю, сірістю та депресивною бездушністю. Основною метою конструктивізму та раціоналізму в монументальному мистецтві було возвеличення влади, а на естетичні аспекти майже не зважали.

Загалом за період існування СРСР архітектура стала сумішшю бруталізму, еклектики, ар-деко та навіть ампіру. Нейромережа Midjourney показала, як би виглядала Статуя Свободи, Ейфелева вежа та Колізей, якби їх збудували в СРСР (щоб переглянути фото, доскролльте до кінця сторінки).

Радянські архітектори-конструктивісти орієнтувалися лише на функціональність споруд. Масове будівництво секційного і не надто якісного житла та типове повоєнне проєктування прийшли на зміну короткому періоду авангардизму та “сталінського ампіру” 1930-х.

Творчі пошуки в СРСР називали “лівим формалізмом”, а боротьба проти “реставраторських схильностей щодо колишніх архітектурних традицій” не вщухала аж до 1990-х років.

Нейромережа змоделювала відомі пам’ятки у радянському архітектурному стилі. Біг-Бен з гострими шпилями у своїй монументальній величності виглядає надто зловіщим, а Білий Дім схожий на типовий палац урочистостей чи дім культури, якими “нашпиговували” чи не кожне радянське місто.

Оставить комментарий

avatar
250