Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Інтерв’ю Президента України словацькому економічному виданню Hospodárske noviny

Інтерв’ю Президента України словацькому економічному виданню Hospodárske noviny
23 Вер 2020 12:40 | Новини України

Повна версія інтерв’ю Президента України Володимира Зеленського словацькому економічному виданню Hospodárske noviny.

– Пане Президенте, ви на цій посаді вже понад рік. Упродовж електоральної кампанії дехто вважав, що ви виступали за нормалізацію відносин з РФ. Як ви оцінюєте їх зараз? Чи бачите покращення або кінець війни?

– З Росією у нас складні відносини. Сьомий рік триває війна на Донбасі. Росія анексувала наш півострів Крим. Водночас історично раніше у нас було чимало економічних і людських контактів, які довелося болісно обривати.

Війна на сході України забрала понад 14 тисяч життів, скалічила десятки тисяч доль, зруйнувала родини, забрала дім у мільйонів. Говорити про нормалізацію – це накладати штампи на складні процеси. У цьому випадку – процес переговорів щодо досягнення миру.  

Лише цьогоріч нам вдалося встановити реальний режим припинення вогню. Він протривав 42 дні, поки не сталися дві серйозні провокації: у результаті один наш військовий загинув, двох було поранено. Однак і після цього українській армії вистачило мужності та мудрості зберегти перемир’я – найдовше за шість з половиною років. Розумію, наскільки воно хистке, і полегшено видихаю, щодня відкриваючи звіти про ситуацію на Донбасі. Але також розумію, наскільки цей режим тиші ефективний: зупинився нескінченний процес втрат наших військових і цивільних, місцеві мешканці вперше за багато років почули «тишу», і це має неабиякий психологічний ефект. Повірте, всі вже стомилися й хочуть миру. Зараз основне завдання для всіх – від стабільної «тиші» йти до сталого миру.

Оставить комментарий

avatar
250