Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

В УКРАЇНІ РОЗПОЧАВСЯ СЕЗОН КЛІЩІВ: В ЧОМУ НЕБЕЗПЕКА ТА ЯК ВБЕРЕГТИСЯ !

Джерело: ТСН

В УКРАЇНІ РОЗПОЧАВСЯ СЕЗОН КЛІЩІВ: В ЧОМУ НЕБЕЗПЕКА ТА ЯК ВБЕРЕГТИСЯ !
7 Тра 2020 09:44 | Новини України

Саме травень є піком щорічної активності кліщів.

Період активності кліщів: українців попереджають про підступність хвороби Лайма
Сезон кліщів відкрито. Поміж них є павуки, що здатні викликати хворобу Лайма. Недуга може уражати різні органи та системи.

Якщо укус кліща не помітити, а хворобу Лайма не лікувати — це призведе до інвалідності.

Акаролок, або дослідник кліщів, Ігор Небогаткін полює на кліщів із білим метровим прапором, який тягне по траві вздовж стежки лісопаркової зони у передмісті Києва. Потім перевертає — а там кишить.

Розповідає: великі кліщі нападають лише на тварин, а от менші становлять загрозу для людей. «Оце почервоніння, куди буде кров стікати, тільки вона може передавати хворобу Лайма, більше ніхто, — розповідає Небогаткін. — Тільки дівчатка ссуть кров, а хлопчики ні».

Олександру Кравчук кліщі кусали тричі. Востаннє — 10 років тому. Через три роки після укусу, дівчина втратила слух, зір на 90%. Лікарі діагностували розсіяний склероз. «Ніхто не зв’язував це з кліщем», — розповідає Олександра, й додає, що лише додаткові дослідження вказали на хворобу Лайма, з якою дівчина боролася майже півтора року.

«Багато препаратів мені кололи під око, у висок, у сідниці, у вени, 18 разів на день я приймала таблетки, уявляєте», — згадує дівчина.

Хвороба Лайма проявляється як звичайна застуда. Розпізнати її можна лише за кільцеподібним почервонінням навколо місця ураження. Але у Саші цієї головної ознаки не було.

За три місяці цього року в Україні зафіксовано 236 випадків хвороби Лайма. Торік майже 4 з половиною тисячі, з них пів сотні — це діти до 17 років.

Хвороба Лайма часто переховується під неврологічними, серцевими та ревматологічними проявами — каже інфекціоністка Вікторія Клюс. У цьому підступність недуги. Лікарка радить чітко дотримуватися алгоритму, якщо кліщ таки укусив.

«Якщо говорити про європейську рекомендацію, то дослідити кліща, дізнатися, інфікований він, чи не інфікований, а потім уже подальші кроки: пити, чи не пити. Протягом 72 годин треба пропити антибіотик одноразово. Якщо це був кліщ присмоктуваний, бачите, що був збільшений у розмірі, тобто напився крові, то краще всього пропити», — зазначає лікарка.

Кліща витягувати краще у травмпункті, а для відчайдухів є навіть спеціальні гаджети. Кліщів цього року, місцями, скаржаться люди, як ніколи багато.

Павук, що потрапив на тіло — поступово повзтиме по ньому. За пів доби десь присмокчеться і якщо не знайдете — може місяць пити вашу кров. Тож фахівці радять до лісу вдягати світлі речі й довгі брюки. Більшість людей сам момент присмоктування кліща взагалі не відчувають, і виявити павука можна лише при ретельному огляді тіла.

«З себе все знімаєте і дивитеся, отам носки — лінія, по цій лінії дивитися, перший, куди потрапить, то це місце. Потім впадини під коліном, потім лінія трусів, лінія бюстгальера та лінія волосся», — радить Небогаткін.

Лише через два роки після цілковитого одужання Олександра почала виходити до парку, а потім й до лісу. Медики радять ходити витоптаними стежками, бо там важче підхопити кліща, а також кожні дві години себе оглядати й обов’язково обробляти себе та своїх домашніх тварин засобами проти кліщів.

Оставить комментарий

avatar
250