Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Моргенмуффель

Джерело: Фактосвіт

Моргенмуффель
22 Жов 2019 07:25 | Новини України
Моргенмуффель (німецькою Morgenmuffel – буквально «ранковий буркотун») – людина, яка прокидається зранку з поганим настроєм і постійно бурчить вранці.

Як виробити звичку до оптимізму? Ніхто не хоче з’явитися вранці на своєму робочому місці неумитим і нечесаним. Зовні ви приводите себе в порядок. Цього вимагає і ваше самолюбство. Такий же порядок повинен панувати і всередині. Турбота про свій настрій – це та сама турбота про стан свого здоров’я. Настрій диктується сферою почуттів, але гарний настрій – питання тренування.

Замість того, щоб турбуватися про неприємності, які можуть з вами статися або не статися, почніть з того, що відведіть кілька хвилин в день, щоб подумати про приємні події, які чекають на вас сьогодні, завтра, наступного тижня, в наступному місяці і в наступному році. Розмірковуючи таким чином, ви несподівано виявите, що складаєте позитивний план і як зробити так, щоб він відбувся. Тобто у вас починає вироблятися звичка до оптимізму.

«Звичка – друга натура», «посієш звичку – пожнеш характер» – говорить народна мудрість. Не менше 95% з того, що ми називаємо особливостями поведінки, емоційними реакціями, є результатом сформованих звичок.

Наприклад, піаністу-професіоналу не потрібно вирішувати, з якої клавіші витягти потрібний звук, танцюристу не потрібно розмірковувати, яку куди ногу поставити. Вони діють автоматично, не роздумуючи. Точно так же стають звичними наші погляди, почуття, переконання.

Сформуйте звичку думати і говорити про успіх і процвітання, і дуже скоро з’являться свідоцтва цього у вигляді більш широких можливостей, а також нових і несподіваних шансів. Тепер тільки треба прийняти свідоме рішення, а потім практикувати нові методи реагування та моделі поведінки, доводячи їх до автоматизму. Піаніст може свідомо віддати перевагу іншій клавіші і вдарити по ній, танцюрист може свідомо вирішити виконати новий рух, і в цьому немає нічого незвичайного. Але перш ніж нові звички стануть дійсно автоматичними, за ними необхідно невпинно стежити і якомога частіше вправлятися. Тому, якщо ви хочете мати звичку до оптимізму, починайте над нею працювати.

Технологія формування цієї цінної якості націлена на роботу зі своєю підсвідомістю. Підсвідомість людини має необмежені можливості, які кожен може розвинути і надати їм потрібний напрямок. А метод досягнення цього настільки простий, що багато людей не вірять, що він може діяти. Підсвідомістю можна успішно управляти, просто розмовляючи з нею і віддаючи їй накази так, буцімто це невидима людина, наділена всім достатнім, щоб зробити все, що зажадають.

Підсвідомість особливо добре піддається управлінню, коли думки або слова повторюються. Цю особливість можна вважати щасливою, тому що за допомогою такого простого засобу ви можете змусити підсвідомість працювати на ваше благо для досягнення будь-якої бажаної мети.

Кожна успішна людина вміє налаштовувати свою свідомість таким чином, щоб забезпечити свою підсвідомість необхідними цілями і завданнями. Така система налаштування свідомості настільки дієва, що практично не залишається можливостей привертати до себе те, чого не бажаєш. При цьому конкретна технологія введення в підсвідомість потрібної інформації, будь то повторення або чітке уявлення образу, є не настільки важливим, головне, щоб це доходило до підсвідомості.

Використовуйте свою підсвідомість для розвитку в собі оптимізму, який буде вашим надійним помічником у всіх справах.

Є одна фраза, що володіє магічним впливом на підсвідомість. Проведіть експеримент з її використанням відразу ж, не відкладаючи, і в майбутньому це перетвориться в гарну звичку. Час від часу протягом дня повторюйте: «Саме зараз той час, щоб найкращим чином використати час. Сьогодні саме той день, щоб провести досконалий день». Наслідком цього буде позитивна реакція на навколишній світ.

Ніхто за вас не в змозі вирішити, яким повинен бути стан ваших думок. Якщо ви будете чекати, поки обставини дозволять вам думати про приємне, то може так статися, що доведеться провести в очікуванні все життя.

Кожен день – це змішання добра і зла. І в світі, і у вашому особистому житті постійно присутні факти, які в залежності від вашого вибору можуть виправдати як песимістичний, роздратований, так і оптимістичний, радісний настрій. Але це особисто ваш вибір, які думки ви будете культивувати.

Недостатньо багато знати про систему успіху, набагато важливіше застосовувати її, діяти і підтверджувати свої знання практикою. Дійсно успішна людина відрізняється знаннями і вмінням, володіє мистецтвом перетворення негативного в позитивне, проблем в щастя. Щоб досягти цього, потрібне тренування і впевненість в собі, в своїй здатності досягти такого перетворення.

Як створювати гарний настрій? Ніхто з вас не захоче з’являтися вранці на своєму робочому місці неумитим і незачесаним. Зовні ви приводите себе в порядок. Цього вимагає ваше самолюбство. Такий же порядок повинен панувати і всередині. Наведення цього порядку називають внутрішньої гігієною.

Турбота про свій настрій так само важлива, як і догляд за своїм тілом. Настрій диктується сферою почуттів, що впливає на стан здоров’я. Це прояв підсвідомої розумової діяльності. Невдоволення, злість, почуття недооцінка ваших якостей, заздрість найчастіше пригнічують людину. Ці почуття рояться в підсвідомості і позначаються на самопочутті, проявляються в прискіпливості, хронічно поганому настрої. В результаті виникають порушення обміну речовин, розлад кровообігу та інші хвороби. Тому турбота про свої настрої дійсно є турботою про стан свого здоров’я.

Гарний настрій – питання тренування. Починати це тренування потрібно відразу з ранку. Ранкова суєта і поганий настрій можуть перекреслити весь ваш день. Швидкість обміну речовин вранці незначна, температура тіла мінімальна, а рівень вмісту глюкози в крові низький. Цей фізичний спад, обумовлений внутрішнім біологічним годинником. Наполеон якось зауважив, що жодного разу не зустрічав солдата, «який би відрізнявся хоробрістю о третій годині ранку». Тому наступного разу, коли прокинетеся в нападі відчаю, заспокойте себе тим, що цей стан обумовлений, головним чином, біологією вашого тіла і що вдень ​​ви відчуєте себе краще і більш оптимістично.

Слово «занепокоєння» походить від англосаксонського слова задихатися або давитися. Стан неспокою не дає ефективно думати або діяти. Тому ранок позитивно налаштованої людини починається з активної дихальної гімнастики. Вона покращує забезпечення організму киснем, активізує кровообіг, зміцнює тіло та душу.

Станьте біля відкритої кватирки і хвилину глибоко подихайте: видихніть гнів, вдихніть оптимізм. Потім зробіть кілька легких вправ і посміхніться. Протягом дня час від часу робіть паузи для того, щоб зосередитися. На кілька хвилин відпочити від метушні, поміркуйте про те, що для вас є важливим, налаштуйте себе знову на свою мету.

Увечері перед сном впливайте на свою підсвідомість за допомогою методу самозанурення і самонавіювання: «Я виглядаю як успішна благополучна людина. Я посміхаюся, думаю, говорю, рухаюся, дію і реагую як успішна самодостатня людина». Для посилення ефекту використовуйте техніку конструювання бажаного образу. Кожен новий день – частинка багатства життя.

Якщо у вас постійно поганий настрій, потрібно докопатися до його причини. Вивчіть свою зневіру. На що вона схожа? Які відчуття викликає? Які зорові і слухові образи проносяться в голові? Як почуває себе тіло? Чи розумієте ви, чим викликаний ваш поганий настрій?

Майже всі перепади настрою викликані якимись поштовхами, які найчастіше цілком очевидні. Прикладом може слугувати погода: зазвичай радісно, ​​коли світить сонце, і сумно, коли ллє дощик. Існують і безпосередні поштовхи: запекла суперечка або якась невдала дія тощо.

Іноді такі причини виявляються непрямими, прихованими. Наприклад, події, що нагадують про щось, активують спогади. Визначте, що дійсно впливає на ваш настрій, і тоді ці впливи почасти втратять свою силу.

Якщо ви перебуваєте в поганому настрої і вирішили позбутися цього, можна скористатися кількома прийомами. Перш за все потрібно трохи порухатися. Будь-яке почуття пов’язане з типовою позою тіла, усталеною схемою м’язової напруги. Це є настільки очевидним, що художники-мультиплікатори давно навчилися передавати почуття своїх героїв парою виразних розчерків олівця. Енергійні рухи з різкою зміною пози змінюють настрій. Коли даєш м’язам хороше навантаження, неможливо залишатися в колишньому настрої. З кожною емоцією пов’язана не тільки певна схема м’язової напруги і звична поза, а й своєрідний ритм дихання.

Є ще один спосіб позбутися поганого настрою. Для цього потрібно згадати радісний випадок і заново пережити його в уяві. У кожного з нас є в запасі ціла колекція чудових спогадів, переживань, навичок, стратегій, але ми часто забуваємо про це. Занурення в спогади – процес творчий, він не схожий на читання однієї і тієї ж книги.

Можна запропонувати дуже цікаву практику зміни настрою психічних переживань за допомогою опрацювання тілесних еквівалентів. Залежно від характеру психічні переживання можуть перетворюватися в тілі або в почуття тепла, простору, світла і легкості, або в холод, тісноту, тьму і тяжкість. Саме останні форми «презентації» енергії негативних емоцій в організмі і є в даній методиці об’єктом впливу. Суть методики зводиться до «опредметнення» відчуттів, що виникають в тілі, і роботи з ними, як з об’єктом.

Як не дивно, але ефективність даної методики часто виявляється вражаючою. Процес «опредметнення» відчуттів проводиться в зміненому стані в наступній послідовності:

по-перше, оцініть свої тілесні відчуття, пов’язані з негативними переживаннями, – що ви відчуваєте? (тяжкість, порожнечу, холод, стиснення, здерев’яніння…);

по-друге, «локалізується» місце цих тілесних відчуттів – де ви це відчуваєте? (в голові, грудях, животі, спині, руках, ногах…);

по-третє, створіть зримий образ того, що ви відчуваєте, – на що це може бути схожим? (колючу кулю, грудку слизу, чавунну плиту, клубок змій, бруд, осколок льоду…). Після того як відчуття в тілі починають сприйматися як якийсь об’єкт, річ або навіть істота, відчуття виявляється сполученим;

в-четвертих, подумки винесіть цей образ зі свого тіла і помістіть його в просторі перед собою;

в-п’ятих, трансформуйте образ з негативного в позитивний – поміняйте форму (закругляйте гострі кути, згладжуйте виступи), забарвлення (агресивні кольори перефарбуйте в спокійні, створіть гармонійну колірну гаму), зробіть образ легким, теплим, приємним на дотик, супроводжуйте свою роботу приємним для вас ароматами і звучанням;

в-шостих, поверніть змінений вами вдосконалений образ в себе і розчиніть його в глибинах свого організму. Відчуйте, як змінилися ваші переживання.

Образ – це мова несвідомого, його функція – в концентрації енергії. Характер образу визначає якість енергії. Змінюючи його, ви міняєте енергетичну основу переживання, тобто саму його суть.

Для підтримки гарного настрою проявляйте більше турботи про стан свого здоров’я. Спорт, хобі, тобто приємне заспокійливе заняття у вільний час, – це чудові чинники, благотворно позначаються на настрої, що відповідно відбивається і на працездатності.

Вчіться повністю відключатися і насолоджуватися вільним від роботи часом і вихідними днями. Спробуйте з’ясувати, що піднімає у вас настрій. Прикрасьте свої будні, вони тривають довше, ніж неділя.

Намагайтеся перед сном позбутися неприємних думок – в іншому випадку вони будуть роїтися в вашій підсвідомості всю ніч, а наслідком буде неспокійний сон, кошмари, поганий настрій вранці і схильність до ще гіршого настрою днем.

Уміння відкидати думки, що викликають непотрібний жаль, почуття провини, образи, заздрості або злості може неабияк полегшити вам життя. Дійсно, думки часто ведуть себе дуже довільно: коли захочуть, приходять, а коли захочуть, то йдуть геть, нібито вони зовсім самостійні…

Але є хороша техніка переривання неприємних думок – з першою появою небажаної думки подумки крикнути: «Стоп!». Коли ви чуєте музику, яка вам не подобається, ви ж не намагаєтеся змусити приймач змінити мелодію, ви просто його виключаєте. Так само з негативною думкою: подумки або навіть вголос викрикнути: «Стоп!» – з одночасним уявним вставанням або тупанням ногою, або навіть ударом по столу, або якою-небудь іншою, що демонструє вашу рішучість дією. Як показує практика, наказ собі в настільки імперативній формі стає несумісним з небажаними роздумами.

Думки – це сила. Наші цілі, наші плани – це сконцентровані думки. Тому кожен свій день починайте з думок, повними впевненості, радості й оптимізму. Будуйте свій день на фундаменті з позитивних думок, так ви станете майстром в мистецтві успішного життя.

Оставить комментарий

avatar
250