Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

“Синенькі” книжки йдуть в небуття, а тривалість відпустки збільшать: що змінять у Трудовому кодексі

Джерело: 33 канал

“Синенькі” книжки йдуть в небуття, а тривалість відпустки збільшать: що змінять у Трудовому кодексі
17 Жов 2019 07:00 | Новини України

«Совок» давно розпався, проте як будувати відносини між роботодавцями та працівниками, «диктує» закон, що був затверджений ще 1971 році. І хоча з часу, як Україна стала незалежною, до Кодексу законів про працю вносилися зміни, нова влада вирішила – слід осучаснити абсолютно усе.

Трудові книжки – на полицю. Відтепер роботодавцям їх заповнювати немає потреби – лише якщо того забажає сам найманий працівник. Натомість, уся необхідна інформація зберігатиметься у електронному реєстрі. Нині там уже є дані про усіх робітників, оформлених із 2000 року. Ви самостійно можете перевірити свій стаж онлайн, однак для цього необхідно мати електронний підпис.

Подружжю легше розлучитися, аніж роботодавцеві та працівникові розірвати «стосунки» – саме так владці коментують нинішній процес звільнення. Також «ходить» певна «страшилка», що найманець може втратити своє місце навіть перебуваючи у відпустці, декреті чи на лікарняному. Це дійсно так, проте стосується лише тих, хто не виконує належним чином свої обов’язки. До прикладу, «прикривається» довготривалими лікарняними. У разі, якщо з посади таки «попросять» – вихідну допомогу все одно отримаєте.

Ще одна запланована зміна в Кодексі законів про працю – звільнення від сплати податків працівників віком до 27 років. Уряд вважає, що це сприятиме зацікавленню роботодавців у молодих кадрах. Також нам усім «додасться» вихідних. Попередньо, відпустку збільшать з 24 до 28 календарних днів, із них 7 – виділять на лікарняні. Для порівняння: у Фінляндії відпустка триває цілий місяць, Великій Британії – 28 днів, а поляки мають 26 вихідних.

Покарання за мобінг закріплять на законодавчому рівні. Будь-які цькування на роботі, словесні приниження та навіть грубі жарти «присікатимуть». Проте, чи оштрафують кривдників, а чи взагалі звільнятимуть – поки ще вирішують. Є новини і для фрілансерів. З наступного року вони зможуть працювати за трудовими договорами, з яких роботодавець платитиме внески до Пенсійного фонду.

Оставить комментарий

avatar
250