Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Булінг: що робити батькам і дітям

Джерело: Факти ICTV

Булінг: що робити батькам і дітям
20 Сер 2019 07:40 | Новини України

Булінг – одна з гострих проблем нашого суспільства.

Знущання у школі замінили модним словом булінг, проте ситуацію це ніяким чином не змінило. Моральний тиск, зіпсовані речі та жорстокі побиття набирають безліч переглядів та коментарів у мережі. Винних іноді карають, але що далі?

Нагадаємо, президент підписав закон, яким встановлено нові правила щодо протидії булінгу у школах і нові штрафи.

За цькування у школі будуть карати штрафом у розмірі 850-1700 грн або громадськими роботами 20-40 годин.

За повторне порушення протягом року штраф складе 1700-3400 грн, а час громадських робіт збільшиться до 40-60 годин.

Штраф у вигляді 20% від заробітної плати та виправні роботи протягом місяця або фінансові санкції у розмірі 850-1700 грн передбачені і для викладачів, які не повідомили Нацполіцію про булінг у школі.

Цькування в школі або булінг все частіше стає причиною травм, каліцтв і навіть самогубств.

Один з останніх випадків стався в одній з московських шкіл. 16-річний Даня Горбатенко прийшов у школу з ножем. Спочатку залякував учителів, а потім почав погрожувати вбити себе. Його ізолювали у роздягальні. Так хлопець просидів кілька годин, поки його не вмовили вийти і не відправили до лікарні.

Над круглим відмінником, сором’язливим і стриманим хлопцем постійно знущалися, кидали речі, тощо.

Правоохоронці порушили кримінальну справу за статтею Доведення до самогубства. Так, що його однокласникам навряд чи вдасться уникнути покарання.

Школа – це, у деякій мірі, модель суспільства. Дитина змалечку має рости з розумінням того, що у світі  живуть різні люди, а наші відмінності – це не вади. У дитини має сформулюватися чітке розуміння, що вона самодостатня особистість, яка може долати різні перешкоди та проблеми.

Як попередити моральний тиск на дитину

Ознаки насильства над дитиною:

  • пригнічений настрій
  • небажання йти  до школи
  • небажання вчити, якийсь конкретний предмет
  • тривожність
  • агресивність
  • поганий сон та апетит
  • депресивність

У більшості випадків діти не хочуть розповідати, що відбувається. Чим менша дитина – тим менше ймовірність, що вона щось розкаже. У таких випадках доведеться випитувати про те, що відбувається. Варто звертати увагу з яким настроєм дитина прокидається, з яким йде до школи та з яким повертається.

Коли діти вже старші, то вони можуть уже щось розповідати, жалітися. Однак це у тому випадку якщо між дитиною та батькам довірливі стосунки.

– Якщо дитина відмовляється вчити, якийсь предмет та приносить постійно погані оцінки з нього, то тут можна вже дивитися у бік вчителів. Також, якщо дитина гарно вчилася, а тут різко оцінки падають. Тут потрібно поцікавитися, можливо проблеми з друзями, однолітками. Варто звертати увагу на показники, які різко змінюються, – зазначає психолог Роман Мельниченко.

Батьки точно не можуть залишатися осторонь. Під час усього процесу навчання, діти мають право на захист від приниження честі та гідності.

– По-перше, потрібно активно діяти та захищати права своєї дитини, з цим не можна зволікати. Як превентивний захід, ви повинні спробувати поспілкуватись із однолітками, їх батьками, вчителями і адміністрацією школи аби вирішити конфліктні ситуації. По-друге, не буде зайвим звернутись до дитячого психолога. Якщо вищенаведені спроби були марними, потрібно замислитися над переведенням дитини до іншої школи, – зазначає адвокат Максим Єрмаков.

Як дитина має реагувати на булінг

Батькам варто з дитиною обговорити всі можливі сценарії цькування.  Як правило вони повторюються: це обзивання, пошкодження речей, загрози та фізичне насилля.

Дитина має діяти несподівано, аби збити з пантелику нападника.

На образи потрібно відповідати спокійно, без лайки.

“Я з тобою нормально говорю. Тому якщо крім образ тобі нічого сказати, то я не хочу продовжувати розмову.”

Якщо дитина помітила, що її речі зіпсували, то варто повідомити вчителеві, але зробити це при всіх.

“Маріє Михайлівно, у мене жуйка на стільці, хтось зіпсував шкільне майно.”

Якщо дійшло до крайньої міри – фізичного насилля, то варто тікати або голосно кричати.

“Допоможіть! Пожежа!” (Можливо незвичайно, але це краще ніж дати себе побити. – Ред.)

Пам’ятайте, дитина має з малечку розуміти, що конфлікти повинні вирішуватися дипломатично. Тому ви також маєте показувати  приклад.

Як налагодити стосунки з підлітком

Якщо ж ви не цікавилися дитиною, то у підлітковому віці налагодити контакт буде не просто.

Варто провести чітку лінію між дитиною і підлітком. Батьки повинні зрозуміти, що з підлітком не варто навіть намагатися застосовувати застарілу модель поведінки. Адже саме через це виникає найбільше конфліктів, – розповідає психолог.

Якщо для дитини Йди робити уроки – нормальне звернення, то підліток його буде приймати, як наказ. Тому батькам, у першу чергу, варто почати з себе.

Підліток – це ще не доросла людина, але вже й не дитина. Тому їм варто говорити: Чи не хочеш ти прибрати у кімнаті? Чи не хочеш піти зробити уроки?

– Ми розмовляємо з підлітками як з особистостями та звертаємося із запитанням. Тобто застосовуємо ті засоби  спілкування, якими ми користуємося з дорослими людьми, – зазначає експерт.

Також батьки мають у будь-якій ситуації залишатися на стороні підлітка, а не скажімо школи. Якщо дорослі стають на бік школи, то дитина це сприймає як зраду.

Як виховати сильну особистість

Дитина має вміти захищати себе і від морального, і від фізичного тиску.

Перше: працювати над самооцінкою дитини. Просто перевести дитину до іншої школи – це не вихід і навряд чи це допоможе на 100% у такій ситуації, – зазначає психолог.

Дитина може сама себе захистити якщо в неї все нормально із самооцінкою. Тому варто відправити її до психолога або на спеціальні курси, де допоможуть позбавитися клейма жертви та навчать проявляти активні дії у зовнішньому світі.

Оставить комментарий

avatar
250