Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Що ми їмо: нові правила читання етикетки

Що ми їмо: нові правила читання етикетки
16 Сер 2019 09:36 | Новини України

Хочеш дізнатися, що ти їси? Держава подбала про це: 6 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила Закон 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Закон набув чинності відразу після опублікування, але основна його частина, відповідно до прикінцевих положень, стане чинною через півроку, тобто 6 серпня 2019-го.

Вимоги щодо інформування про харчові продукти існували й дотепер, однак ґрунтувалися вони більше на основі нешанобливого ставлення до споживача: наприклад, маркування на етикетку наносять такими дрібними літерами, що навіть людині з гострим зором важко розгледіти склад продукту, й така інформація була далеко не повною.

Тому було напрацьовано новий закон, який гармонізує українське законодавство з положеннями численних регламентів і директив Євросоюзу у цій сфері, а також — і це головне — спрямований на забезпечення належного рівня захисту здоров’я та інтересів споживачів, їхньої поінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на інформацію і процедури надання інформації про харчові продукти.

І хоч документ розробляли фахівці Держпродспоживслужби, експерти Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні», більшість членів Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин і за участю бізнес-спільноти, навіть таке широке залучення до процесу всіх зацікавлених сторін не вберегло закон від маніпуляцій, однобокого трактування, перекручування, підміни фактів. Навпаки, закон дивним чином обріс певними вимислами. Оскільки вже із серпня документ повністю набуває чинності, варто цій темі приділити трохи більше уваги й розставити крапки над «і».

Оставить комментарий

avatar
250