Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

ПОКРОВ ПАМ’ЯТАЄ…

ПОКРОВ ПАМ’ЯТАЄ…
9 Тра 2023 09:36 | Новини Покрова
Сьогодні вся світова спільнота відзначає День пам’яті та примирення. Згадує події Другої світової, віддаючи шану тим, хто здобув перемогу над нацизмом, кого забрала страшна війна. Пам’ятає і Покров… Лише на території теперішнього міста два роки окупації забрали життя понад восьми тисяч людей. За визволення Покрова загинуло понад півтори тисячі воїнів. Сьогодні квіти лягли до меморіалів міста та Шолоховського старостинського округу, покровчани, представники влади вшанували пам’ять всіх, хто ціною власного життя 78 років тому зупинив ворожу навалу.
За перемогу над нацизмом заплачено неймовірно високу ціну. За підрахунками істориків, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці на чужину, мільйони загинули в окупації, у концтаборах, гетто, в’язницях та каторжних роботах. Полягло до 10 мільйонів українців…
Цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств.
Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціна цього внеску – надзвичайні втрати впродовж 1939–1945 років серед українців та інших народів, які жили на території України. Перемога стала результатом титанічних зусиль десятків держав і сотень народів за право жити під мирним небом. А День пам’яті та примирення є застереженням і нагадуванням – «ніколи знову» для всього світу…тільки не росії.
Вже другий рік Україна відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії Росії. Сучасна війна супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та керівництва рф. Україна знову виборює свою свободу, свою незалежність. Сучасні Захисники є символом мужності.
Сьогодні саме на цьому наголошували покровчани, згадуючи події Другої світової.
Найщиріші слова вдячності від міського голови Олександра Шаповала адресували останньому учаснику бойових дій Михайлу Федоровичу Сіліну. Мінометник 353 стрілецької дивізії Другого Українського фронту, він брав участь у боях за звільнення України, Одеси. Війна закинула його до флоту, спецвійськ, що дислокувалися в Ірані, ще 13 років після перемоги Михайло Федорович віддав армії.
У закладах культури й освіти пройшли онлайн-заходи, майстер-класи з виготовлення символу цієї пам’ятної дати – червоного маку. Своєю творчістю вшанували всіх, хто переміг нацизм у Другій світовій, хто бореться з рашизмом сьогодні, вихованці та викладачі Школи мистецтв та Дитячої музичної школи.
Юні художники Школи мистецтв присвятили цій даті онлайн-вернісаж. Діти малюють червоні маки – символ пам’яті й незламності. Зображують блакитне небо і пшеничні поля – світ, без війни, без вибухів, сирен і загроз артобстрілу. В цих малюнках віра в нашу Перемогу, віра в Україну. Бо за нами правда, за нами наша земля!
Прес-служба міського голови.

Оставить комментарий

avatar
250