Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

ЯК У ПОКРОВІ СВЯТО КАЛИТИ ЗУСТРІЧАЛИ

ЯК У ПОКРОВІ СВЯТО КАЛИТИ ЗУСТРІЧАЛИ
15 Гру 2021 08:50 | Новини Покрова
13 грудня – свято Андрія Первозванного, його здавна вважають покровителем України, тож цей день особливо шанований у народі. А ще він багатий на традиції, бо саме до цієї дати готували славнозвісні Андріївські вечорниці. Пройшли вони і у Покрові.
З Калитою – символом сонця та нескінченності, піснями, іграми, старовинними обрядами зустрічали свято покровчани. Андріївські вечорниці сповнені традиціями наших пращурів, аби вони жили та відроджувались, заклади культури щороку запрошують містян поринути в особливу атмосферу.
– Ми прагнемо зберегти нашу безцінну спадщину, – говорить начальник відділу культури виконкому Тетяна Сударєва, – вже багато років збираємо спогади старожилів, по крупицях відроджуємо традиції. Залучаємо до цього процесу нашу молодь, щоб вони шанували і берегли свою історію.
Цього року свято Калити об’єднало все місто. Неперевершені заходи підготувала публічна бібліотека та її філії, Шолоховський Будинок культури, клубні осередки Миронівки та Перевізьких Хуторів, міського народного історико-краєзнавчого музею ім..М.Занудька, мистецькі осередки.
Своїх гостей організатори залучили до святкового дійства, під час якого розповідали про покровителя України, Святого Андрія, до якого зверталися наші прабабусі з молитвами про щасливу жіночу долю. Відтворювали традиції святкування, грали у веселі ігри, ворожили, відгадували загадки, пекли калиту та вітали найспритнішого парубка, хто зможе першим її відкусити. Не забули і про гастрономічні народні звичаї, розказували, які страви готували цього дня і як їх подавали.
А фахівці музею розкрили справжній рецепт Калити, покроково показавши її приготування. До себе запросили молодь та представників старшого покоління. Жінки розказували дівчатам про старовинні звичаї, співали пісні й навчали обрядам.
Вечорниці проходили у спадковості поколінь, коли оживала історія, а серця наповнювалися добром.
Прес-служба міського голови.

Оставить комментарий

avatar
250