Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Покровчани вшанували пам’ять жертв нацистських концтаборів

Покровчани вшанували пам’ять жертв нацистських концтаборів
12 Кві 2019 15:24 | Новини Покрова

Трагедія фашистських концтаборів є однією з найбільших катастроф 20-го сторіччя і спільним болем усього цивілізованого людства. За різними оцінками через це пекло пройшло до 20 мільйонів людей з 30 країн світу, з яких загинуло більше 11 мільйонів.

11 квітня, в Міжнародний День звільнення в’язнів фашистських таборів, в Покрові відбувся ряд заходів, в ході яких жителі міста вшанували пам’ять жертв нацизму та незламність людського духу.

Так, учні Навчально-виховного об’єднання (НВО) разом з представниками відділу культури міськвиконкому та історико-краєзнавчого музею ім. Миколи Занудька провели ходу пам’яті від стін школи до кладовища селища Олександрівка. Саме тут розміщений обеліск на честь в’язнів концтабору, який знаходився на території селища Рудник.

Музейники розповіли учасникам ходи, що в роки війни в цьому концтаборі перебували тисячі людей, серед яких більшість складали радянські військовополонені. Більше двох тисяч з них загинули від нелюдських умов утримання, тортур та виснажливої праці. Їх тіла ховали на території нинішнього кладовища і саме тут, на честь безвинних жертв, встановлено цей монумент. Вони відзначили роль місцевих пошуковців у збереженні пам’яті про загиблих. Також учням НВО зачитували уривки зі спогадів очевидців, розповідали жахливі моменти з історії Холокосту та масового знищення людей на територіях таборів смерті. Учасники ходи вшанували пам’ять жертв хвилиною мовчання і поклали квіти до монументу.

Уроки пам’яті з нагоди цієї дати також пройшли у навчальних закладах Покрова та відділах бібліотечної системи міста. Поповнилася новими експонатами і постійнодіюча експозиція міського музею.

Скрізь, де існувала коричнева чума фашизму, був свій “Бухенвальд”, “Освенцим”, “Бабин яр”. Є така важка сторінка і в історії нашого міста. І саме з таких локальних моментів складається трагедія, про яку людство має завжди пам’ятати, аби не допустити її повторення.

Оставить комментарий

avatar
250