Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Рухаємося в ногу з часом. На базі НВК № 1 відбувся семінар зі STEM-освіти

Рухаємося в ногу з часом. На базі НВК № 1 відбувся семінар зі STEM-освіти
25 Лис 2019 12:50 | Новини Покрова

Близько трьох десятків педагогів з різних населених пунктів Дніпропетровщини взяли участь у науково-практичному семінарі “Розвиток наукової грамотності учнів як складова STEM-освіти”, який відбувся минулого тижня на базі Навчально-виховного комплексу № 1.

Учасниками семінару також стали кандидат філософських наук завідувачка кафедри управління інформаційно-освітніми проектами Оксана Бутурліна, методист навчально-методичної лабораторії інформаційних технологій і STEM-освіти Ольга Запорожець, які є кураторами Покрова у цьому напрямку, фахівці із забезпечення персоналом компанії ПАТ “СЕНТРАВІС ПРОДАКШН ЮКРЕЙН” та представники міської філії обласного центру зайнятості. Це свідчить про те, що потенційні роботодавці сьогодні розуміють важливість якісного освітнього процесу в питаннях підготовки майбутніх кадрів.
Питання дефіциту підготовлених кадрів є величезною проблемою для економіки України. Його подолання вимагає відповідних новацій і в освітньому процесі. Таке поняття як “STEM-освіта” за своєю структурою є послідовністю курсів або програм навчання, що готують учнів саме до успішного працевлаштування чи освіти після школи. Звісно, це вимагає різних і більш технічно складних навичок, зокрема із застосуванням математичних знань і наукових понять.

Як зазначила у своєму виступі Оксана Бутурліна, завершується вже третій рік спільної роботи в напрямку STEM-освіти, зараз настає час глибокого аналізу та вироблення необхідних рекомендацій. Вона подякувала міському управлінню освіти за співпрацю і відзначила, що сьогодні STEM – освіта серед пріоритетних напрямків за якими майбутнє. Оксана Бутурліна вручила подяку і вітання від голови комісії з питань освіти і науки при облраді Віктора Сиченка начальнику міського управління освіти Ганні Цупровій, висловивши упевненість у подальшій співпраці.

Покров за ці три роки здійснив справжній прорив у STEM-освіті. Директор НВК № 1 Зоя Пархоменко розповіла про комплексну роботу в даному напрямку. Зокрема, на базі початкової школи (2-4 клас) діє авторська програма “Введення в науку”. У закладі передбачені спецкурси “Технологія проектування технологічних систем” і “Технологія моделювання простих конструкцій та механізмів”, які охоплюють учнів 5-6 класів. Зоя Олександрівна презентувала почесним гостям випущений їхнім колективом практичний посібник “Навчання через дослідження”. До нього входять авторські програми й розробки педагогів НВК № 1, що стало внеском закладу в розвиток STEM-освіти в Україні.

Головною частиною семінару був практико-прикладний блок, учні та педагоги НВК № 1 наочно демонстрували свої напрацювання та ідеї в рамках концепції STEM. Була презентована освітня діяльність з елементами експериментування та екодизайну “Кольорові пригоди в “Лабораторії див” для наймолодших дітей 5-6 років. Інтегрована освітня ситуація з формування у дітей старшого дошкільного віку природничо-наукової картини світу “Єгипетська мандрівка”. А учні 3-А класу в рамках курсу “Введення в науку” провели тематичне заняття “Шоколад. Міфи і реальність”. Серйозний рівень науково-практичних знань демонструвався в експоцентрі “Технолаб”, де на учасників семінару чекали майстер-класи й відкриті лабораторії. Вихованці НВК № 1 та члени різноманітних гуртків БДТЮ показували свої досягнення у сфері конструювання, моделювання, зв’язку, робототехніки та інших технологічних напрямках.

Учасників семінару запрошувала і галерея- STEM “Натхненні промисловістю”. А наприкінці усіх чекав фінал конкурсу учнівських проектів з прес-конференцією “Підприємства мого міста”. Причому презентація проводилася із залученням моделей лего-конструювання.

Учасники семінару не приховували свого захоплення як від організації заходу, так і від самого НВК № 1, його учнів та педагогів. За їх словами, тут дійсно створені всі умови для втілення новаторських ідей та покращення якості освітнього процесу, аби зацікавити школярів наукою. Було висловлено упевненість, що Покров продовжить бути надійним партнером у напрямку розвитку STEM-освіти.

Оставить комментарий

avatar
250