Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Як уберегтися від грипу

Як уберегтися від грипу
19 Лис 2019 09:53 | Новини Покрова

З похолоданням актуальним постає питання щеплення від грипу. У Центрі первинної медико-санітарної допомоги нагадують про важливість отримання річного імунітету від цієї небезпечної своїми ускладненнями хвороби, особливо для містян, які складають групу ризику. За даними Центру, станом на 18 листопада щеплення вже пройшов 331 покровчанин, з них 217 — з групи ризику, решта — працівники підприємств і організацій.

Цьогоріч вакцинація в Україні проводиться двома препаратами: французьким “ВАКСІГРИП ТЕТРА” та корейським “ДжіСі Флю”. Обидва безпечні, пройшли державний контроль якості. Замовити їх можна в аптечних мережах міста “Доброго дня”, за адресами Центральна, 27, Л.Чайкіної, 4 та 16; “Руан” – Центральна, 46, 52/2 та Медична ,19; “Аптека низьких цін” – Героїв України, 4. За наявності вакцини на базах постачальника, її доставлять замовнику.
Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих та не входить до національного календаря щеплень. Тому люди або підприємства купують її самостійно, а медична складова, тобто огляд лікаря і сама маніпуляція — є безкоштовними.

Спеціальної підготовки вакцинування не потребує. Проте необхідно звернутися до свого лікаря, з яким підписано декларацію, аби проконсультуватися на предмет протипоказань та отримати направлення. Вакцинацію для дорослих мешканців міста проводять у пунктах щеплень амбулаторії загальної практики сімейної медицини № 4 (доросла поліклініка), для дітей в амбулаторії № 5 (дитяча поліклініка), мешканці усіх вікових категорій старостинсього округу (Шолохове, Улянівка, Миронівка) вакцинацію проходять у амбулаторії № 6 (медичний заклад Шолохового).

Медики звертають увагу на важливості транспортування препарату з дотриманням “холодового ланцюжка”. Як правильно транспортувати вакцину, яким повинен бути часовий проміжок, вам розкажуть в амбулаторії, де нададуть і необхідну сумку-холодильник для перевезення вакцини.
За даними ВООЗ, цьогоріч будуть циркулювати чотири штами грипу: два А і два В. З них новим є А – віруси “Брісбен” та найбільш небезпечний “Канзас”. Які віруси зайдуть на Україну, спрогнозувати важко. Нині у нас відсутня циркуляція грипу, захворюваність на грип та ГРВІ не перевищує епідемічний поріг.

Саме період до початку активної захворюваності найбільш сприятливий для проведення щеплення, оскільки імунітет від грипу виробляється впродовж двох тижнів. Завдяки вакцинації ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%.

Лікарі нагадують, що грип — це гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Легко передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або близький контакт. Хворий на грип або інші ГРВІ за один день може заразити до сотні своїх колег чи випадкових перехожих.
Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. Температура — близько 40оС. Хворий скаржиться на головний біль, слабкість відсутність апетиту, біль у м’язах, сухий кашель. Ніс, зазвичай, не закладений. Грип небезпечний ускладненнями, такими як запалення легенів, отит, ускладнення в роботі нервової і серцево-судинної систем. Тому при перших симптомах грипу необхідно звернутися до лікаря.

Найправильніший та найнадійніший спосіб уберегтися від грипу — це вакцинація. А ще медики радять під час епідемічного сезону уникати людних місць, часто мити руки, бо вірус набагато частіше передається саме через них, та не забувати про провітрювання приміщення.

Оставить комментарий

avatar
250