Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

На Дніпропетровщині є містичне село, яке й зараз зберігає легенди (Фото)

На Дніпропетровщині є містичне село, яке й зараз зберігає легенди (Фото)
17 Лип 2020 13:40 | Обласні новини

Спаське — цікаве село на Дніпропетровщині: мальовниче, колоритне та навіть трохи містичне. Воно не тільки донині зберігає чимало переказів про старі часи, а й народжує сучасні дива, легенди.

Джерело кохання

Над селом, мов вічний охоронець від воріженьків, вивищується священна ще за часів скіфів гора Спаська, від назви якої іменовано селище. Її огортає міцними обіймами степ. Він тісно переплітається з балками та яругами. Десь тут, за переказами старожилів, б’є священне Джерело кохання та вічної молодості. Кажуть, той, хто це джерело привласнить — матиме великі біди; хто ж, навпаки, відшукає його і подарує людям — матиме щасливу долю.

А ще у переказах про Присамарський край згадується, що запорожці ці місцини дуже полюбляли й шанували, як святі. Село ж отримало назву Спаське, бо тут із давніх-давен селяни від ворогів ховались (по яругах, які оповивають гору). А якось така велика орда татар напала на село, що люди вже й не знали, куди тікати. На щастя, мов з волі Всевишнього, на допомогу прийшли запорізькі козаки. Січовики, як ті соколи, на орду налетіли — і татарва розбіглася, від жаху «прикотилася» з гори до низу, дехто навіть у річці (Кільчені) втопився з переляку. Тих же татар, що встигли на коней сісти, козаки аж до Криму переслідували. Селяни ж, що дивилися на криваву й переможну бійню з гори, — відчували себе врятованими вищими силами.

Оставить комментарий

avatar
250