Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Головна мета центру підготовки ремонтного персоналу Запорізької АЕС – давати не лише знання, але й практичні навички

Головна мета центру підготовки ремонтного персоналу Запорізької АЕС – давати не лише знання, але й практичні навички
8 Лип 2019 13:55 | Новини Нікополя

Сьогодні у центрі підготовки ремонтного персоналу навчально-тренувального центру Запорізької АЕС у багатьох його учбових аудиторіях і лабораторіях проходять практичні заняття. Персонал центру завантажений на сто відсотків. Спеціальну підготовку проходять працівники не лише Запорізької АЕС, але й інших атомних електростанцій та сторонніх організацій України, а також й зарубіжні фахівці.

Впродовж року кожен інструктор тренажерного комплексу начитує понад 330 академічних годин. Окрім занять інструктори центру підготовки ремонтного персоналу розробляють методичні матеріали. Учбові курси створені за модульною системою, яка включає теоретичне і практичне навчання. Навчальні програми розробляються на всі види діяльності, які персонал АЕС здійснює на робочих місцях. Інструктори, читаючи повний навчальний курс, дуже детально розглядають кожну операцію, кожен елемент, оснащення та документацію, оскільки основне завдання центру – дати не лише знання, але й практичні навички.

За словами заступника головного фахівця АЕС з підготовки ремонтного персоналу Олександра Кулібова великий попит має навчання на тренажерному комплексі «реактор», де йде детальне вивчення технологічного процесу розбирання реактора ВВЕР-1000 з перевантаженням палива. «Не менший інтерес і до тренажера ультразвукового контролю та слюсарної справи. Також багато надходить заявок на курс з обробки металу різанням. Активно затребувана спеціальна підготовка з аварійних і попереджувальних захистів для персоналу цеху теплової автоматики та вимірювань, пожежної сигналізації та освітлення. Маємо багато заявок на курс по арматурі, зокрема, запобіжній арматурі фірми Sempell, тому що тільки у нас є устаткування цієї компанії, яке може бути використане в якості учбового. Ми можемо навчити персонал розбирати це обладнання, збирати його, налаштовувати, визначати дефекти», – розповів Олександр Кулібов.

За перше півріччя 2019 року навчання з ремонту системи ущільнення валу турбогенератора у тренажерному комплексі спеціальної підготовки пройшов персонал Южно-Української АЕС і ВП «Атомремонтсервіс». Фахівці цеху теплової автоматики та вимірювань Рівненської і Хмельницької АЕС пройшли навчання з аварійних і попереджувальних захистів. Персонал РАЕС, ХАЕС і ЮУАЕС пройшов спеціальну підготовку з питань установки та зняття верхнього блоку на тренажері «реактор».

Центр підготовки ремонтного персоналу навчально-тренувального центру Запорізької АЕС тільки набирає розмаху. Намітивши подальші перспективи, інструктори пишуть технічні вимоги для нових тренажерних комплексів та на модернізацію існуючих. Щоб центр запрацював на повну потужність, триває набір інструкторського персоналу, оскільки ще потрібні кваліфіковані фахівці з різних напрямків підготовки.

Попри те, що все ще йде процес становлення, графік роботи тренажерного комплексу спеціальної підготовки ремонтного персоналу розпланований на весь поточний 2019 рік. І вже сьогодні йде планування на 2020-й, складається календарний план, який направлять на усі АЕС, щоб своєчасно погодити заявки на навчання.

«Ознайомившись з можливостями тренажерного комплексу спеціальної підготовки ремонтного персоналу Запорізької АЕС, а також з його технічною базою, багато АЕС з енергоблоками ВВЕР-1000 зацікавлені у тому, щоб підготовити свій персонал з різних напрямків» , – підкреслив Олександр Кулібов.

 

 

 

Оставить комментарий

avatar
250