Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Нікопольський завод Коломойського хоче заблокувати реформу енергоринку.

Нікопольський завод Коломойського хоче заблокувати реформу енергоринку.
4 Лип 2019 09:32 | Новини Нікополя

Окружний адмінсуд Києва за позовом АТ “Нікопольский завод феросплавів” призупинив дію постанов, якими були встановлені тарифи для НЕК “Укренерго” на передачу електроенергії та послуги диспетчерського управління на друге півріччя.

Про це свідчить ухвала суду від 27 червня.

У позовній заяві завод Ігоря Коломойського посилається на рішення Конституційного суду, який постановив, що НКРЕКП, яка затвердила тарифи для “Укренерго”, була створена у неконституційний спосіб, а її статус і спосіб формування не відповідають Конституції.
Позивач вважає, що Нацкомісія не мала повноважень встановлювати відповідні тарифи, тому її постанови є протиправними.

Нікопольский завод феросплавів” нагадав, що у грудні 2018 року НКРЕКП встановила тариф на передачу електричної енергії, включаючи плату за централізоване диспетчерське управління на 2019 рік на рівні 59,26 грн /кВт год (без ПДВ).

Проте 7 червня НКРЕКП підвищила тариф на передачу електроенергії на друге півріччя до 347,43 грн / кВт-год (без ПДВ) та встановила тариф на послуги з диспетчерського управління на рівні 8,9 грн / МВт-год (без ПДВ).

“Вартість електричної енергії та супутніх послуг, зокрема і послуг з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, передачі електричної енергії, є критичним для АТ “НЗФ”, оскільки в структурі собівартості продукції AT “НЗФ” ці витрати є найбільшими”, – йдеться у документі.

У суді заявили, що, таким чином, за рахунок завищеного тарифу на передачу електроенергії відбувається перехресне субсидування між користувачами системи, що створює нерівні умови на ринку, як для виробників, так і для споживачів. Це, на думку суду, суперечить закону про “Про ринок електричної енергії”.
Водночас в “Укренерго” заявили, що таке рішення суду унеможливлює функціонування нової моделі ринку.
“Рішення суду призведе до колапсу нового ринку електроеергії. Оскільки призупинені постанови регулятора були прийняті саме для забезпечення нових алгоритмів роботи ринку.

Раніше в нашому тарифі втрати електроенергії в магістральних мережах при передачі не були враховані. Вони покривалися за рахунок ДП “Енергоринок”, яке більше не здійснює свою діяльність в новій моделі ринку.

Через “Енергоринок” сплачувалися також і компенсації виробникам електроенергії, які працюють за гарантованим зеленим тарифом (ВЕС, СЕС та інші ВДЕ)”, – заявив керівник НЕК “Укренерго” Всеволод Ковальчук.

Оставить комментарий

avatar
250