Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Історична довідка від Нікопольського краєзнавчого музею до Дня міста

Історична довідка від Нікопольського краєзнавчого музею до Дня міста
28 Вер 2023 14:44 | Новини Нікополя
28 вересня місто Нікополь відзначає свій 384-й День народження.
Місто Нікополь внесено до «Списку історичних населених місць України». Рік його заснування – 1639 р. від збудованого козаками Війська Запорозького в урочищі Микитин Ріг міста-фортеці Січ.
Микитинська Запорозька Січ була місцем, де розпочалася визвольна війна українського народу в середині XVII ст. під керівництвом Богдана Хмельницького. Саме тут, у Микитинській Січі, тридцятитисячна козацька рада 29.04.1648р. обрала його гетьманом України. Інавгурація Богдана Хмельницького ознаменувала собою початок Української козацької Гетьманської держави (1648-1764 / 1775 рр.). У Нікополі, який є єдиним містом в Україні, що походить від такого унікального центру українського державотворення як Микитинська Січ.
Сьогодні Нікополь – важливий індустріальний центр півдня України. Економічну основу міста становлять підприємства, що спеціалізуються на металургійній і трубній продукції.
У звˈязку із військовим вторгненням російської федерації на територію України з 24 лютого 2022 р. було введено воєнний стан. Тисячі нікопольців стали на захист України в лавах Збройних Сил та територіальної оборони України. З 12 липня 2022 р. місто Нікополь знаходиться в зоні активних бойових дій.
Попри всі негаразди та російську агресію, Нікополь залишається містом незламних людей.

Оставить комментарий

avatar
250