Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Розвиток системи пробації та збільшення альтернатив позбавленню волі

Розвиток системи пробації та збільшення альтернатив позбавленню волі
15 Кві 2022 14:25 | Новини Нікополя

Пробація — це система заходів кримінально-правового реагування, які альтернативні покаранню у вигляді позбавлення або обмеження волі. У світі вона існує вже більше 200 років, але для України це відносно нова система, адже Закон України «Про пробацію» був ухвалений в 2015 р.

Необхідно зазначити, що, пробація — це не покарання, яке застосовується замість позбавлення волі, а система. Вона передбачає в тому числі і покарання, альтернативне позбавленню волі. Головною метою є безпека суспільства. Пробація не означає можливість правопорушнику уникнути покарання. Це просто більш перспективна і логічна схема виконання цього покарання, поєднана з допомогою, підтримкою, мотивацією до змін без вилучення людини із суспільства.

Міністерство юстиції України у співпраці з канадськими та європейськими партнерами розробило проєкти Законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності» та «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності». Положення цих законопроєктів направлені на індивідуалізацію системи покарань та розширення переліку видів покарань, альтернативних позбавленню волі, що сприятиме зменшенню кількості осіб у місцях позбавлення волі, забезпечить виправлення правопорушників без ізоляції від суспільства. Також, законопроєктом пропонується запровадити новий вид покарання – пробаційний нагляд, тобто коли людина замість того, щоб потрапити у в’язницю, потрапляє під контроль органу пробації та несе певні обов’язки – наприклад, влаштуватися на роботу, пройти курс лікування, пройти навчання. Іноді за пересуванням особи буде слідкувати електронний моніторинг.

Оставить комментарий

avatar
250