Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Обережно! Ботулізм!

Обережно! Ботулізм!
7 Гру 2021 18:25 | Новини Нікополя

Щороку в нашій області реєструються випадки захворювання на ботулізм: 2017 рік – зареєстровано 6 осіб, які захворіли на ботулізм; 2018 рік – захворіло 4 особи; 2019 – 10 випадків, зокрема 1 летальний; 2020 рік – 2 випадки. З початку 2021 року в м. н.

Випадок захворювання пов’язаний із вживанням риби в’яленої – солена плотва, придбана в торгівельному павільйоні роздрібної торгівлі харчовими продуктами. Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою та її смертельним токсином, що містяться в неправильно приготованих і збережених овочевих, грибних, м’ясних та рибних консервах, копчених, в’ялених м’ясних і рибних виробах. Ковбасні вироби та в`ялена риба забруднюються від погано вичищених кишок, забруднених рук або недостатньо вимитого посуду та інвентарю.

Зі спор в безкисневих умовах (в герметично закритих банках консервів, у товщі шматка в’яленої або копченої риби, шинки, ковбаси) утворюється вегетативна форма – ботуліністична паличка, які розмножуються та виробляють смертельну отруту – нейротоксин. Інкубаційний період захворювання триває від 4-х годин до 14-ти днів. У подальшому розвивається характерна неврологічна симптоматика: «туман» або «сітка» перед очима, роздвоєність контурів предметів, опущення повік, порушення ковтання та мови, осиплість голосу, м’язова слабкість, далі виникає гостра дихальна недостатність та зупинка дихання.

Оставить комментарий

avatar
250