Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Зі святом Світлого Христового Воскресіння

Зі святом Світлого Христового Воскресіння
2 Тра 2021 02:02 | Новини Нікополя

Великдень – найдавніший і найважливіший християнське свято, свято Воскресіння Ісуса Христа – подія, яка є центром всієї біблійної історіі.Історія НЕ донесла до нас точної дати Воскресіння Господа, ми знаємо лише, що це було навесні, коли іудеї святкували Песах. Однак християни не могли не відзначати настільки велика подія, тому в 325 році на першому Вселенському соборі в Нікеї було вирішено питання з датою Великодня. За постановою собору, святкуватиметься вона повинна була в першу неділю після весняного рівнодення і повного місяця, після закінчення повного тижня з часу старозавітній іудейської Пасхи. Таким чином, християнська Пасха є святом «пересувним». У православних Світле Христове Воскресіння в 2021 році припадає на 2 травня. Вважається, що це рання Пасха. Найпростіший спосіб визначити дату свята – скористатися Олександрійської пасхалією, спеціальним календарем, де він відзначений на багато років вперед. Але можна і самим розрахувати терміни Пасхи, якщо знати, що торжество настає після весняного рівнодення 20 березня, а також після першого повного місяця, наступного за ним. І, звичайно, свято обов’язково припадає на неділю. Великдень – найвеличніше християнське свято.
Великодній сніданок – це апофеоз кулінарної майстерності, адже після суворого і тривалого посту люди поспішали розговітися – побалувати себе всім тим, що в пост було заборонено. Тому традиційні святкові страви на Великдень такі багаті здобними компонентами: маслом, цукром, слівкамі.В За старих часів на стіл виставлялися всі мислимі і немислимі смакоту – різні закуски з грибів, сирих і варених овочів, раків, ікри, оселедця, м’яса і птиці. Готувалися холодці, холодець з риби, калья з яловичих потрухів з солоними огірками, томління гречана каша з баранячим сичугом. Варилися киселі і збитні. Але головне, звичайно, – це освячені в церкві паску, паска і фарбовані яйця.
Підготовку до Великодня православні віруючі починають за сім тижнів до Світлого Христового Воскресіння, вступаючи у Великий піст. Саме Воскресіння Христове на Русі завжди зустрічали в храмі. Богослужіння починається раніше півночі, а приблизно опівночі починається Пасхальна утреня. – Ми прощені, ми врятовані і викуплені – Христос воскрес! – каже в своїй пасхальній проповіді священномученик Серафим (Чичагов). – У цих двох словах все сказано. На них заснована наша віра, наша надія, любов, християнське життя, вся наша мудрість, освіту, Свята Церква, серцева молитва і вся наша майбутність. Двома цими словами знищені всі лиха людські, смерть, зло і даровані життя, блаженство і свобода! Яка чудодійна сила! Сьогодні всі ми переживаємо непростий час, коли все те, що здавалося нам звичним і непорушним протягом багатьох поколінь, раптово змінюється і приходить в стан невизначеності. У тому, що час карантину випало на головне свято всіх православних християн Великдень, є особливий, поки не до кінця нам зрозумілий Божий промисел. Можливо, це випробування нашої віри, стійкості, довіри Богові і священноначалля. У Православній традиції Великдень є найголовнішим святом (в той час як католики і протестанти найбільше шанують Різдво). І це закономірно, адже вся суть християнства полягає в смерті і воскресіння Христове, в Його викупну жертву за гріхи всього людства і Його велику любов до людей.

Оставить комментарий

avatar
250