Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Борису Мозолевському виповнилося б 85 років

Борису Мозолевському виповнилося б 85 років
5 Лют 2021 09:45 | Новини Нікополя

З нагоди 85-річчя з Дня народження українського археолога, поета Бориса Мозолевського четвертого лютого відбулось покладання квітів до пам’ятної дошки, яка розташована на фасаді Нікопольського краєзнавчого музею. 

21 червня 1971 року Нікопольщина стала відома усьому світу. У цей день о 14:30 видатний український археолог і непересічна людина – Борис Миколайович Мозолевський – розкопав знамениту скіфську Пектораль в кургані «Товста Могила».

Золотій скіфській Пекторалі випало стати символом України, її культури, її давньої історії. Вона зображена на гербі  Нікопольського району, а на прапорі козацького району зуміла витіснити козака.

З часу відкриття Пекторалі у Мозолевського виникли умови друкувати його чудові вірші, які до цього він писав тільки «в стіл». Значна частина польових досліджень, більш як 150-ти курганів Нікопольщини  і теоретичних напрацювань, була опублікована у виданнях «Скіфські старожитності», «Товста Могила», «Скіфія і Кавказ», «Старожитності степової Скіфії», «Скіфський степ» та інших.

Оставить комментарий

avatar
250