Нове на сайті
Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Запорізька АЕС приймає міжнародну страхову інспекцію

Запорізька АЕС приймає міжнародну страхову інспекцію
22 Тра 2019 12:37 | Новини Нікополя

На Запорізькій АЕС розпочала роботу група експертів з Великобританії, Чеської республіки, Китаю, Кореї, а також представники вітчизняного ядерного страхового пулу, які прибули для проведення міжнародної страхової інспекції.

На вступній нараді відбулося представлення учасників, були обговорені цілі і зміст інспекції, а також озвучені відповідальні представники від Запорізької АЕС за своїми напрямками.

Відповідно до Віденської конвенції 1963 року про компенсацію за ядерну шкоду, Україна, як держава повинна забезпечити, щоб її оператори ядерних установок мали фінансові гарантії, фінансове забезпечення на випадок, якщо буде завдано шкоди третім особам. У загальносвітовій практиці це забезпечується страхуванням.

Оскільки компенсація третім особам ядерної шкоди є виключно важливою, компанії в різних країнах об’єднуються в пули, щоб не допустити ситуації, коли під час банкрутства будь-якої компанії ядерну шкоду не буде відшкодовано.

«Існує практика, коли пули різних країн діляться своїми ризиками. Зараз існує 26 національних ядерних страхових пулів і ризики України перестраховуються у 18. І навпаки, нам передають ризики 19 країн світу. І звичайно наші партнери беруть участь в передстрахових експертизах, в тому, що ми називаємо страховою інспекцією атомної станції», – розповів генеральний директор Українського пулу Олександр Бабенко.

«Я пропрацювала в галузі ядерної промисловості Великобританії 25 років і займаюся страхуванням уже 8 років. На даній інспекції я відповідаю за ядерну безпеку і буду займатися цим напрямком. Ми зацікавлені не лише в тому, щоб показати області для поліпшення, але і в тому, щоб отримати від вас кращі практики. Я брала участь у минулій страховій інспекції на вашій станції у 2015 році, знаю, що з того моменту Запорізька АЕС продовжила терміни експлуатації декількох блоків і з задоволенням подивлюся на прогрес, якого ви досягли з моменту минулого візиту», – зазначила керівник групи експертів, технічний директор Британського пулу Валері Мартел.

«За результатами роботи у 2015 році ви направили нам звіт з 11 рекомендаціями. Ми врахували їх, в процесі роботи наші фахівці детально доповідатимуть про виконання рекомендацій станом на сьогоднішній день. Під час інтерв’ю ми надамо всю необхідну інформацію, під час обходів покажемо обладнання, будівлі, споруди. Ми повністю відкриті, і я бажаю нам з вами плідної роботи», – резюмував генеральний директор Запорізької АЕС Олександр Остаповець.

Оставить комментарий

avatar
250