Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

18 ТРАВНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГЕНОЦИДУ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ.

18 ТРАВНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГЕНОЦИДУ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ.
18 Тра 2020 07:30 | Новини Нікополя

18 травня 1944 року розпочалася операція з депортації кримських татар. Вона тривала два дні і завершилася 20 травня.

У цей день вшановують пам’ять жертв цього злочину , а також відзначають його як День боротьби за права кримськотатарського народу.

Офіційно причиною депортації назвали буцімто встановлену співпрацю кримських татар із нацистською Німеччиною під час Другої світової війни.

18 травня 1944 року перед 5-ю ранку в будинок кожного кримського татарина постукали. Чоловіки в цей час були ще на фронті, в Криму залишалися жінки, люди похилого віку і діти. Їх вивели з будинків, завантажили в товарні вагони, призначені для перевезення худоби, і висадили вже в Середній Азії й на Уралі. В результаті було насильно вивезено 191 044 кримських татар, з яких 46% людей загинуло.

Цього року через пандемію коронавірусної хвороби COVID-19, підготовка більшості заходів, присвячених пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу стала неможливою. Тому надзвичайно важливо в цей день не забувати про трагічні сторінки нашої історії.

Враховуючи зазначене, на знак солідарності з кримськотатарським народом просимо утриматись цього дня від будь-яких заходів розважального характеру та згадати хвилиною мовчання про жертв геноциду кримськотатарського народу.

Оставить комментарий

avatar
250