Нове на сайті


Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Впровадження палива Westinghouse на ЗАЕС: енергоблок № 5 завантажений повністю

Джерело: Запорізька АЕС

Впровадження палива Westinghouse на ЗАЕС:  енергоблок № 5 завантажений повністю
12 Гру 2019 10:10 | Новини Нікополя

Під час ремонтної кампанії 2019 року активну зону енергоблоку № 5 ЗАЕС було повністю завантажено паливом Westinghouse. Ще три блоки ЗАЕС – перший, третій та четвертий – мають зараз змішане завантаження. Таким чином на сьогодні в активній зоні енергоблоків ЗАЕС знаходиться наступна кількість ТВЗ-WR: 163 – на п’ятому, по 84 (тобто половина) – на третьому та четвертому і вже 126 – на першому (який зараз знаходиться у планово-попереджувальному ремонті).

«Використовуючи різні джерела постачання палива, ми в першу чергу забезпечуємо енергетичну безпеку України. Щодо надійності альтернативного палива, то ТВЗ-WR демонструють хороші результати з механічної стабільності», – підкреслює заступник головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки ЗАЕС Олександр Ігнатченко.

До переваг цього палива відносять на Запорізькій АЕС і відсутність проєктних обмежень стосовно циклів зміни потужності. Тобто таке паливо більш гнучке для використання в маневрових режимах. На блоках з паливом Westinghouse планується впроваджувати підвищення рівня потужності на 1,5%.

Але першочергове завдання: перевести використання палива Westinghouse у промислову експлуатацію на визначених енергоблоках ЗАЕС. У 2020 році це відбудеться на блоці № 5. Також у наступному році очікується повне завантаження ТВЗ-WR активної зони енергоблоку № 1, у 2021 році – енергоблоків № 3, 4. Через рік після цього, за умови успішної дослідної експлуатації, використання альтернативного палива перейде у промислове.

Наступний крок після переведення у промислову експлуатацію палива Westinghouse на блоках ЗАЕС – сумісна робота з постачальником, спрямована на вдосконалення економічних характеристик, розрахунок більш тривалих завантажень, які можна продовжити ще на 20-40 ефективних діб.

В перспективі також впровадження паливних кампаній зі збільшеною тривалістю, за рахунок чого станція отримає більш високий коефіцієнт використання встановленої потужності.

Отже, виконана українськими атомниками робота щодо експлуатації змішаних завантажень, модернізації програмних засобів і обладнання, спрямована на успішне введення ядерного палива Westinghouse в промислову експлуатацію. Це вагомий внесок в енергетичну безпеку нашої держави.

 

Оставить комментарий

avatar
250