Нове на сайті

Інтерв'ю
Новини області
Новини України
Оголошення
Афіша

Нікопольцям нагадали про шкідливість спалювання листя

Нікопольцям нагадали про шкідливість спалювання листя
26 Лис 2019 11:50 | Новини Нікополя

Спалювання опалого листя – звична справа для господарів восени. Та за цим, здавалося б, безневинним заняттям, насправді чимало шкоди і людям, і природі. Але, на превеликий жаль, люди рідко звертають на це увагу.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензапірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Важко знайти людину, якій би подобалось дихати димом від тліючого листя .

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. До того ж, використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.

Замисліться, яку шкоду наносимо довкіллю спалюючи листя, змушуючи тим самим себе та оточуючих дихати продуктами горіння.

Шановні мешканці міста!

Не спалюйте опале листя, суху траву та дрібне сміття!
Не завдавайте шкоди здоров’ю людей і навколишньому середовищу! Пам’ятайте, що за такі дії порушників притягують до адміністративної відповідальності.

Відділ екології НМР

Оставить комментарий

avatar
250